Tuesday, September 8, 2009

Liblede individuaalsusest murukasvatuses

Ellakvere Toivo tsiteerib soome nimega poliitikauurijat, kelle meelest on tähtis teada, millised on kandidaatide vaated, kuna need võivad ka yhe nimekirja piires kõikuda enam kui parteide vahel.

Kena keik, aga Eesti oludes valitakse nii suuremates linnades kui ka riigi tasandil siiski parteisid, mitte inimesi.

Väiksemates paikades, tõsi, pole parteilisus nii oluline. Kõik teavad, mis mehed need Villem ja Jaan on: yks ajab ilusat juttu, ent tegelikult virutab valla ja tööandja tagant, teine aga joob end tihti käpuli, kuid kaine peaga on päris mõnus mees. Kes joomist ei salli, hääletab Villemi poolt, kel selle vastu midagi pole, eelistab Jaani.

Kui yks lubab veel laste mänguväljakut ja teine kultuurimajale trepikäsipuud, on ka täiendavad argumendid olemas. Suured asjad käivad niikuinii vallal yle pea: õpetajate palgad sõltuvad riigi rahadest, kultuurimaja katus niisamuti ja teeremondist ei maksa mitte rääkidagi. Töökohtade yle otsustavad aga ettevõtjad, keda kohalik vallavõim enamasti kaunis vähe mõjutada suudab - või kui, siis ainult negatiivselt.

Linnas omakorda võib sulle meeldida Villem või Jaan, aga kui tegemist pole just tõelise ekstsentriku või parteijooksikuga, hääletab ta ikka koos teiste omasugustega nii, nagu kontorist kästud. Riigikogus enam-vähem samamoodi: kuni mõni laulikust või sportlasest tola lihtsalt vahutab, ei huvita see eriti kedagi, ent kui ta juba isemoodi hääletama hakkab, võetakse vennike esimesel võimalusel ametist maha. Tehke katset, keerake poliitikajuttude ajaks telekal hääl maha ning vaadake inimeste tegelikku käitumist.

Muidugi võib hääletada selle järgi, kellele meeldib hallipäine härrasmees, nilbete naljadega syldilaulik, teivashyppaja või pikajalgne piiga. Aga tegelikult tehakse otsused mujal, mitte plakateil kujutatud inimeste peades. Iga parteid huvitab mõne komisjoni esimehe koht, teatud algatuste läbiminek või muud väärtuslikud turukaubad.

"Olulisem oleks pigem võrrelda persoonide vahelisi erinevusi, kui erakondade vahelisi erinevusi." - Kõlab sympaatselt, kuid paraku ka naiivselt. Rohulibled on kahtlemata huvitavad ning nende vahel võib kaua valida, ent hiljemalt pärastlõunal tuleb aednik muruniidukiga.

 
eXTReMe Tracker