Sunday, July 9, 2006

Lollus on võimas jõud

Tahtsid kaks reibast juristi, Carri Ginter ja Andrus Kattel jabura nimega advokaadibyroost Sorainen Law Offices, kirjutada homsesse lehte nii:

"Kas suur lumesadu on üleloomulik jõud, mis vabastab omaniku kahju hüvitamisest?"

Tahtsid, aga ei läinud läbi.

On selline mõiste nagu force majeure. See tähendab vääramatut jõudu, mille toimimist ei saa ykski lepingu osapooltest kuidagi mõjutada (ja pahatihti ka ette näha) ning mille tagajärgede eest seetõttu yhtki lepingu sõlmijaist vastutavaks pidada ei saa. Kui sa oled sõbralt auto laenanud ja lubanud selle tervelt tagastada, võib sind hukka mõista, kui sa autoga purjuspäi vastu puud sõitsid, aga mitte selle eest, kui autosse kukkus meteoriit või Kolmandat ilmasõda alustav tuumarakett.

Enamasti tuuakse force majeure'i näideteks sõda ja loodusõnnetused. Teoreetiliselt võiks mingil usundil põhinevas õigussysteemis mainida force majeure'ina ka imesid, jumalikku sekkumist või kurjade vaimude mõju, ent millegipärast seda tavaliselt siiski ei tehta. Ei midagi yleloomulikku.

Yleloomulik on ainult rumalus.


P.S. Vastu tulles arvukate lugejate arvukatele soovidele palun lugeda ylaltoodud sissekandes tublide juristide nimedeks Andrus Aguraiuja ja Peeter Pihlakas, nende tööandja nimeks aga Myllyläinen Megacorporations, Inc. Ltd. AS-OÜ, selle soovituse ignoreerimise korral langevad kõik tagajärjed aga lugeja kanda. Kui keegi teada ei saa, on kõik korras, eks ju? Mina läheksin kyll vabatahtlikult kirurgi käe alla, kes skalpelli ja kateetri segi ajab. Kõhklemata.

 
eXTReMe Tracker