Tuesday, July 4, 2006

Muinasmälestused

Veebiaadressid domeenis sinine.ehi.ee on vist viimased märgid sellest, et kunagi yritas meil olla Sinine erakond.

Tjah, enam meil värvilisi erakondi ei ole. Rohelised kyll aeg-ajalt kogunevad ja on ka mingisuguse viki kokku keeranud, aga see on ausalt yteldes nii piinlik, et võiks parem olemata olla. Ja ometi oli meil rohelisi erakondi kunagi suisa kaks tykki. (Nii nagu eestlastelt kõike võimaluse korral vähemalt kaks on; rikas rahvas, mis siin häbeneda.)

Toona meenutas see mulle yht vahvat ajaloolist detaili. Nimelt pole me mitte ainuke rahvas, kel sinised ja rohelised omavahel kakelnud on. Hea jupp aega tagasi olid samanimelised parteid ka Bytsantsis. Seal said need nimed tsirkuseetenduste järgi, kus yks pool eristumiseks yht ja teine teist karva rõivaid kandis. (Kes ei usu, lugegu "Antiigileksikonist".)

Tsirkus on suur. Et ma ise seal käimist kunagi väga armastanud pole, olen pyydnud endale selgitada sellega, et Eestisse sattunud tsirkused näevad mannetud välja. Kuskil peavad nad ometi paremad olema. Eks ju?
Erakondadega on ysna sama lugu.

Eks ole ka EHIst Raudmehe käe all mustkunstitrikk saanud: Tallinna Ylikooli Eesti Humanitaarinstituudis on pisema sisse pandud suurem, nii nagu "Švejkiski" - maakera sees on teine, veel suurem maakera.
Tsirkus seegi.

 
eXTReMe Tracker