Monday, December 11, 2006

Rahapuu

Tinzu muljetab investeerimiskoolitusest. Ei paistnud suuremat abi olevat, kuid siiski õpetlik.

Eks neid paarisajakilose pangaarvega korterivahetajaid "koolitajad" enam-vähem jahivadki. Tegelikult ei viitsi Eestis keegi su poole või pooleteise miljoni pärast lillegi liigutada. Suvaline pank või finantsasutus ytleb: "Tule, pane kogu raha meie toredasse fondi! Kui kogu turg liigub yles, võib see ka natuke kosuda, kui kukub alla, ei tee keegi midagi fondi languse pidurdamiseks. Me ei garanteeri midagi ega viitsi sind ka fondi koosseisu muutustest teavitada, aga anname sulle purgi mett ja võtame hooldustasu. Kui oled säästlik, pane raha fondi, kus inflatsioon ja hoiutasud selle ajapikku ära söövad. Kui sa eriti ahne oled, võid panna raha investeerimishoiusele, mis annab turu liikumisest mingi protsendi jagu tulu, miinus 10%, mis me kohe endale võtame, miinus veel yhe asja eest protsendike ja teise eest kaks ja kolmanda eest veel natuke pluss Euribor. Tule meile, meil on tore!"

Oluline ongi tekitada inimeses retooriliste vahenditega arusaam, et tema rahanäljas kokku kraabitu on tegelikult ylejääk. Kõik muu tuleb juba iseenesest.

Yks Murphy raamatu seadustest ytleb: "On ebamoraalne jätta kollanokkadele alles nende raha." Tõsi ta on, ka maagilisi kristalle või kvantmeditsiinilisi imeravimeid ostes ei saa kellelegi teisele näpuga näidata. Egas mustlane syydi ole, et on targem kui sina.

 
eXTReMe Tracker