Wednesday, December 13, 2006

Uue õssu naljad

Ootasin, ootasin, ent ei ytelnud mulle ykski, kas Eesti Keele Instituut on oma uue õssu valmis saanud või ei. Viisakamad firmad saadavad tellitud raamatu sulle koju, aga no mis neil ostjaist. Papp käes ja kotile.

Kui õssud juba tööle jõudsid, ei pidanud närv vastu. Eile käisin tööle minnes Rosencrantzi tänaval ja tõin õnnetu loomakese koju.



***

Eesti keel on jälle terakese vaesemaks jäänud. Uues õssus ei ole sõna hookuspookus. Vanas veel oli. Ei ole teine välja ka surnud, yks täiesti sõltumatu allikas väljastpoolt lehte kasutas. Tahtsin veel kontrollida, kas nemad kirjutavad seda ristpulgaga või ilma, aga tutkit.
[Vigade parandus: on kyll, mina ei näinud. Mea culpa. Eks sealt ole ka muid sõnu puudu, tuleb ainult yles leida.]

Kunagi, kui palju aega on, võtan uue ja vana õssu kõrvuti ning võrdlen.
Arvatavasti ma valetan.

Miks EKI rahvas ise oma uuendusi yhele lehele välja ei kirjuta? Neil on ainsana kogu see jura andmebaasis olemas.



***

Vastuseks ilmselgelt õssutule Irvele (Aja hõlma all):

Kas rokkima, point, põmst ja slõugan on sees?
kirjutab õss:
* rokkima <55: .rokkida, rokin> rokki tantsima v mängima
* point <20: pointi, -pointi> ARGI iva, asja tuum
* põmsti ei ole.
* slogan <slõugan> ingl moto, reklaamlause, lööklause, hüüdlause, tunnuslause, loosung
Viimase eest pool punkti. Samas ei ole ma slõugamise järele kunagi vajadust tundnud, samast tyvest on eesti keeles ju loosung. Teate kyll, selline pikk riideriba, kaks puust pulka otstes.
See-eest jäi silma
skinn <20: skinni, .skinni>, .skin.heed <20: -heedi, -.heedi> eripärase riietuse ja paljakspöetud peaga, rassistlike vaadetega nooruk
On kyll popp ja noortepärane.



***

Eelmise väljaande perverssustest on näiteks mängar ikka sees. Ei ole eluslooduses kunagi kohanud. Ebaõnnestunud introduktsioon, umbes nagu maral.



***

Häkker tähendab õssugängi arvates arvutientusiasti ja rokkar rokkmuusikut.
Väga popp ja noortepärane ikka ei ole ka. Osa jääb Mai Loogi "sõnaraamatu" tasemele pidama.



***

Kaanetekstist-saatesõnast poleks kadunud Eduard Vääril just hea hakanud, kuid kiima oleks ta läinud kyll. Eelmine jutt oli märksa ebalevam ja soovlevam, seekord prõmmitakse rohkem normeerimisega. Punane lint kirjaga "KIRJAKEELE NORMI ALUS" yle nurga meenutab, et vanasti oli tervel hulgal inimestel kombeks selliseid kanda, ainult et kirjutatud oli sinna peale hoopis "RAHVAMALEV".

Siinkohal tervitagem õndsakesest maha jäänud Eesti Keele Kaitse Yhingut ja soovigem neile pikka iga. Ekstremism on vaba yhiskonna tunnus, see näitab, et inimestel pole targemat teha ja ka ylejäänud ei tunne ennast neist ohustatuna. Las lärmavad. Äkki teevad kunagi veel midagi kasulikku ära, koristavad mõnd parki või takistavad liiklust. Natuke jala käia tuleb meile kõigile kasuks.

Aga õss? Õss on nigu on.
Niisugune ta on ja sellega on meid paari pandud, katsume nyyd siis temaga elada päikeses ja vihmas, heas ja halvas.
Kui ei meeldi, tee ise parem.
Selle raha eest yldse mitte paha mõte.

 
eXTReMe Tracker