Friday, June 29, 2007

Dada laul

Tallinna börsil tegutsevad syrrealistid. Börsihuvilised teavad seda juba ammu, aga laiad rahvamassid pole veel märganud.

Jupp tänasest börsikommentaarist:

Esimene tehing Viisnurga aktsiaga sooritati veerand tundi pärast kauplemise algust ning selle suurus oli üks (NB!) aktsia. Umbes sajakroonine tehing kergitas Viisnurga aktsia hinda 6,8 protsendi ja firma turuväärtust 28 miljoni krooni võrra. /---/ Kokku sooritati aktsiaga 16 tehingut, millest suurima käigus vahetas omanikku 280 aktsiat. Lisaks esimesele oli üksikute aktsiatega tehinguid veel terve rida. Viisnurga aktsia hind kõikus vahemikus 85,27 kuni 98,42 krooni. Aktsia päevakäive oli veidi üle saja tuhande krooni.
Trobikond inimesi veedab päevi, tõstes aktsiaid yhekaupa yhest taskust teise, kusjuures tõstekulud on suuremad kui aktsia enda hind.

Mis on sellise tegevuse mõte? Yksnes demonstratsioon, et rahandus (ja tegelikult suurem osa tänapäeva majandusest) manipuleerib puhaste fiktsioonidega, mil igapäevaeluga on veel vähem pistmist kui katseil ingleid nõelaotsale mahutada. Absurd vahendab meile reaalsuse kutset: inimesed, tulge koju tagasi! Mis kuradi börs? Minge aeda ja sööge maasikaid.

Mõistlik jutt.

 
eXTReMe Tracker