Monday, June 25, 2007

Rahutuvi

Laupäeval saadi Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Sangini orus raketiga Eesti sõdurite soomukile pihta. Kaks surnut ja neli vigastatut olid demineerijad, keda rakendati kyll tavaliste jalaväelastena.
"See näitab, kui pime on Talibani viha nende vastu, kes aitavad Afganistanil tõusta rahulike riikide sekka," kommenteeris Ilves.

Samal päeval siunas Afganistani president Hamid Karzai NATO ja USA juhitavate vägede "huupi tehtud ja ebatäpseid operatsioone", milles kümne viimase päevaga oli hukkunud 90 tsiviilisikut, lapsed-naised sealhulgas.
"See näitab, kui pime on koalitsiooni viha nende vastu, kes aitavad Afganistanil tõusta rahulike riikide sekka," ei kommenteerinud Ilves.

Ei tunne ma Talibani suhtes mingit sympaatiat. Ja kas keegi peaks sõjandusturismiga tegelema või ei, on eraldi kysimus. Aga demagoogia on demagoogia.

Igas sõjas on mõlema poole sõdurid selleks, et vastased ära tappa. Ja kui yks pool teisest ette jõuab, ei maksa kaotajaid seepärast veel rahutuvikesteks joonistada.



***

Miks räägitakse patriotismist ehk isamaa-armastusest just siis, kui on vaja, et inimesed riigi tahtmist teeksid? Kiindumus metsa, merre ja maasse ei aja kedagi neist eemale, planeedi teises otsas mägesid maatasa tegema. Kas isamaa ja maa on vastandlikud mõisted?

 
eXTReMe Tracker