Thursday, September 18, 2008

europarltv

Euroopal on eilsest uus televisioon. Või õigemini Euroopa parlamendil. Alguses sattusin selle reklaamile oma postkastis Google'i kuulutuste seas. Käisin ja vaatasin. Hiljem leidsin, et Katrin Saks kysib kah inimeste arvamust. No arvame siis.

Hakatuseks: mina sealt heli kätte ei saanudki. On kyll, jah, töötav Flashi player. Kõik muud jubinad ja vidinad on kah paigas. Ainult heli ei tule. Ja uue telekanali Korduma Kippuvate Kysimuste all sellist asja isegi ei mainita.

Õnneks ei tähenda eesti keel selles kanalis muud kui kohmakaid subtiitreid, nii et midagi olulist kaotsi ei läinud. Seda enam, et yldiselt on tegu rääkivate peade televisiooniga. Muidugi on raske leida yhe suhteliselt byrokraatliku organisatsiooni tegevuse illustreerimiseks mingit haaravamat vormi. Aga kui suurem osa ajast näidatakse jutustavaid lipsuga onusid ja vahelduseks sekka noogutavat anonyymset reporterit, ei maksa pärast viriseda, et keegi ei vaata.

Ette leppimisele viitab ka Katrin Saksa jutujupp: "Muuseas, sellised parlamendikanalid on paljudes riikides. Tõsi, nende auditoorium pole kuskil suur..." Lause lõpus mainitud demokraatlikust otsustusprotsessist osasaamise asjus ma ylearu optimistlik ei oleks, televisioon on selleks suhteliselt passiivne vahend. "Aktuaalse Kaamera" või "Reporteri" kohta võiks ju sama ytelda.

Millegipärast vedeleb mõne intervjuu ajal suurel osal pisikesest ekraanist valge platakas, mille yhes nurgas on kiri "europarltv". Kohe näha, et see pole mingi kommertskanal: need tavaliselt oma logoga sisu ei blokeeri. Joaquín Almunia jutustab hea jupp aega nii, et näha on vaid mikrofon ja lõug, ninast alates on nägu kaetud. Mis järgmiseks, Anonyymsed Eurosaadikud?

Nimi, mille pärast neiu Katrin muretseb, on see kõige väiksem asi. Praegune on vähemalt arusaadav, enamik alternatiive oleks hullemad. Byrokraatidel on muidugi ilus komme arusaamatutes lyhendites kõnelda, ses mõttes EPtube täitsa sobiks - täiesti mittemidagiytlev nimi. Ainult pisut petlik, kuna enamik -tube'e laseb rahval endal videosid yles panna, sellest on asi aga kaugel.

Muuseas, lyhendite poolest torkas silma yks kohake europarltv veebis, kus olid loetletud europarlamendi fraktsioonid. Kes meist teab need peast yles lugeda, tõstku käsi. Mina näiteks ei tea - ja kardetavasti tunnen europoliitikat siiski kröömikese võrra paremini kui keskmine eestlane. Noh, selles paigas kah targemaks ei saa, ainus inimkeelne sõna kryptiliste lyhendite keskel oli "Greens".

Sisu poolest - nii lyhikese eluea kohta käib kyll. Ega keegi sealt midagi ylipõnevat ootagi. Kysimus on selles, kas pikas perspektiivis saab sellest olulist infot selekteeriv ja asjalikult tutvustav kanal või pigem lihtsalt pehme propagandavahend - umbes nagu miljard naerunägudega kaetud eurovoldikut, mida keegi ei loe. Sõltub tegijatest, veel rohkem aga rahastajatest.

Sellise telekanali ajakirjanikel on iselaadi positsioon. Vaevalt neid keegi nälga jätab, see-eest elavad nad yksipäinis oma leivaisa näitamisest. Umbes nagu tyypiline vallaleht, kus ilmuvad ainult head uudised ja kolm vallavanema pilti. Ma ei kujuta kyll ette, kuidas sellesse kanalisse mõni kriitiline saade võiks ära eksida. Kas teie kujutate?


P.S. Ylevaatamisel tuli ka hääl. Mingi striiminguprobleem? Valge plärakas oli kah ära koristatud, ju oli teisigi virisejaid.

P.P.S. Keegi, võib-olla sealsamas europarltv-s, nimetas Europarlamenti "maailma ainsaks rahvusvaheliselt valitud parlamendiks". Koduleht, mis (suhteliselt ebaõnnestunult) tutvustab Euroopa delegatsiooni Mercosuri juures, ytleb aga: "Since 2007 there has been a Mercosur Parliament, with the medium-term aim of becoming a directly-elected institution." Tõsi, selle käivitamine on alles pooleli.

 
eXTReMe Tracker