Thursday, August 27, 2009

Kes ytles, et budistidel on eneseväärikus?

Vene president Dmitri Medvedev kylastas Burjaatias budistlikku kloostrit, mille nimi on Moscow Timesi väitel Ivolginski Datsan (Ivolga klooster). Seal lubas ta Vene budiste toetada, leida raha templite remondiks ning palgata budistlikud kaplanid sõjaväeyksustesse, kus vähemalt 10 protsenti sõdureist on budistid. Seepeale kuulutasid sealsed vaimulikud ta kaastundejumalanna Valge Tara kehastuseks ning valmistuvad seda pidulikult tähistama.

Vene föderaalseadused kuulutavad neli religiooni "traditsioonilisteks": õigeusu, islami, judaismi ja budismi. Medvedev ei jätnud sellega uhkustamata: "Venemaa on eriline riik, ainus Euroopas, kus budism on tunnustatud ametliku religioonina." (Tegelikult teeb sama ka Austria.)

Millegipärast ma ei usu, et nõukogude ajal tublideks kommunistideks kasvatatud ning nyyd yhtaegu õigeusku ja Stalinit kiitev Putini-Medvedevi tandem järsku Venemaad budismi pöörama hakkab. Aga suusoojaks hea seegi ning, nagu näha, piisab nälginule ka lahkest sõnast ja laua alla visatud kondist.

Räägiti kunagi niisugust anekdooti.
Leonid Iljitš Brežnev vedeleb kõhuli rannas päikese käes. Tema juurde jookseb koerake ja hakkab Brežnevi tagumikku lakkuma. Peasekretär aga pomiseb uniselt: "Pole vaja, seltsimehed, pole vaja..."


***

Ah et mis see minu asi on? Linnart Mälli kunagistest tõlgetest saati olen budismi vastu huvi ja sympaatiat tundnud, paraku ei kipu moodne budism selle säilimiseks kuigi palju tegema. Algsetes tekstides ilmnevast suhtumisest on praeguseks vähe järele jäänud. Kui Buddha kuulutas nii maise ilma kui ka jumalad yhtviisi illusiooniks, siis tänapäeval tundub olevat tähtis leida endale võimalikult palju jumalusi, keda kummardada. Ja ega natuke poliitikute tagumike lakkumist kah kunagi halba tee. Läbi Medvedevi soolikate valgustuse poole?


P.S. Natuke tausta Medvedevi jumalustamise loole. Ei ole see budism nii eriline midagi, rohkem kattevari õigeusule. Algselt taheti saata sõjaväkke õigeusu vaimulikud, aga siis pistsid teiste uskude esindajad kisama. Nii tehtigi mööndus, et kui mõnes sõjaväeyksuses on vähemalt 10 protsenti mõne "traditsioonilise" usu esindajaid (vt loetelu), palgatakse sinna ka selle usu vaimulik. Olgu või neli tykki korraga.

Macau Daily Times mainib ka Medvedevi väidet, et Vene budistidel ei ole vaja võtta vastu välismaa abi. Nojah, pärast 1991. aastat tõusis budism Vene territooriumil jalule suuresti just välismaiste õpetajate ja raha toel. Burjaatia budistide juht Damba Ajušejev kinnitaski omalt poolt, et mungad saavad ise hakkama ja ei neil ole mingit abi tarvis. Ah et sinna on see koer siis maetud - võõramaa mõjud on muidugi kahjulikud, Lääne kaupmeeste seiklustest Arhangelskis oli nõukogude ajal isegi protektsionistlik multifilm.

Ja palju huvitavam uudis, mis jumaluse-juttu tsiteerinud Delfit muidugi ei puuduta: Burjaatiat kylastas Medvedev vaid möödaminnes Mongoolia-visiidil. Venemaad huvitavad Mongoolia maavarad, näiteks 6,4 miljardi tonni suurune Tavantolgoi kivisöemaardla. Et head kraami kätte saada, ehitatakse koostöös raudtee. Samuti aitavad venelased kaevandada uraani ning pystitada Mongooliasse esimest tuumaelektrijaama. Ilmselt on mongolid ajaloost õppinud, et Hiina on äriajamiseks liiga lähedal.

Burjaatias käimist ei maini jällegi Xinhua.

 
eXTReMe Tracker