Friday, October 3, 2008

Kas mul on ka isiksus?

CV-Online'i elulugudes on kolm huvitavat lahtrit: isiksuse omadused, tugevad küljed ja nõrgad küljed. Mida neisse kirjutada?

Kas "isiksuse omadused" tähendab ainult neid omadusi, mis pole nõrgad ega tugevad? Põhimõtteliselt võib ju kõiki jooni mõlemana vaadelda. Kokkuhoidlik või ihne? Põhjalik või pedantne? Uuendusvalmis või pysimatu?

Yks sõber soovitas kirjutada umbes nii:

Olen paindlik, töökas, teadmishimuline, hea huumorisoonega ja initsiatiivikas. Väärtustan lojaalsust. Minu nõrgemateks külgedeks on ehk püsimatus, mis sunnib pidevalt uut otsima, ning ülemäärane täiuslikkuse taotlemine, mis sunnib viimistlema ja viimistlema.
No ta ytles ka, et tal oli seda kirjutades väga lõbus. Mul lugedes samuti.

Töökus on vaieldav nähtus. Kui selle ikka endale CVsse paned ja järgmiseks jalutab ylemus su kuubikust mööda just hetkel, mil viieminutise kohvipausi tegid... Mnjah. Parem mitte riskida.

"Hea huumorisoonega"? Või oleks ohutum kirjutada lihtsalt "huumorisoonega"? Iga inimene arvab, et ta huumorimeel on hea. Isegi need, kes selle puudumise eest invaliidsuspensioni saama peaksid.

"Väärtustan lojaalsust"? Mitme otsaga asi. Enamik ettevõtete ja organisatsioonide juhte ei kujuta ette, et töötajad või liikmed ka neilt mingit lojaalsust oodata võiksid. Tasuta tööylesannete kuhjamine, inimeste solgutamine yhest ametist teise, permanentsed reformid, töökeskkonna ja töövahendite muutmine töötajatelt kysimata... See on kõik on täiesti tavaline. Sama igapäevane kui see, et väljavihastatud töötaja kaotab juhtkonna suhtes vähimagi lugupidamise. Juht aga haigutab ning arvab, et kaader peabki voolama. Väärtustan lojaalsust? Kahtlemata.

"Ylemäärane täiuslikkuse taotlemine"? Khmmmm. Kuidas kõlaks "pedantne nokitsemine pisiasjade kallal, kuni kannatus katkeb ja töö nurka lendab"? Mnjah.

Ehk oleks ikkagi ausam, parem ja ohutum kirjutada isiksuse omaduste alla "hajameelne ja unine"? Või siis vähemalt "puuduvad"?

 
eXTReMe Tracker