Tuesday, October 28, 2008

Tallinn vajab Ylemiste Vanakese monumenti

Kodanik Tank nuriseb, et Eesti muistenditest pole vägevaid kujusid võtta: puha Ylemiste hallvanakesed ja Tartu vaimud. Leedukatel on karujõuga suurvyrst Gediminas ja rauast hunt, vaat' kus nemad ikka oskavad!

Minu meelest pole eestlastel põhjust häbi tunda. Kujutleme vaid, kuidas Tartu maantee veeres mäenõlval kõrgub yle majade pika habemega vanamees, pilk ähvardavalt linnal ja pahem käsi Toompea poole välja sirutatud, parem käsi hoiab aga kindlalt kempsupoti nöörist, valmis kohe-kohe seda sikutama. Eks ole ju võimas! Kemmergu saab kerge vaevaga kujundada tollest majast, mille otsa pandi mõne aasta eest klaasist kobakas just nagu vanamoeline veepaak. Nöör kylge ja valmis.

Teine võimalus on panna kuju Vabaduse platsi veerde, vabadussõja võidusamba kohale. Et myydikangelase monument kerkib Tallinnasse, võidab konkursi loomulikult õuekunstnik Tauno Kangro. Ta võib siis ka traditsiooniliselt väikese taskuraha teenida, kui Vanakese näo mõne ärimehe järgi voolib. Linnavalitsuse ette sobiks muidugi kõige paremini aus ja lahke Saaremaa mees, tulevase parkimisaugu omanik Vjatšeslav Leedo.

Sel juhul saaks kohe mõelda ka järgmisele tööle: Jaani kiriku kõrvale haljasalale sobiks suurepäraselt skulptuurigrupp "Vjatšeslav Leedo seljatab Delfi hydra". Eeskujuks sobiks tuntud antiiktaies "Laokoon ja pojad".

T. Kangro, "V. Leedo Delfi hydra haardes" (kavand)

Vabadussõja võidusamba võime aga lahkelt venelastele annetada. Las pystitavad selle mõnele Moskva suuremale platsile. On järgmine kord, kus ilma Eesti saatkonda ohtu seadmata demonstratsioone korraldada.

 
eXTReMe Tracker