Wednesday, December 3, 2008

Baltisakslaste likvideerimine

Eestlased on väike, kuid tubli rahvas. Endal pole ajalugu peaaegu et ollagi, ent juba on eestlaste arvel vähemalt yks genotsiid.

Alles see 18. sajandi lõpp oligi, mil kohalikud sakslased Herderi romantismist vaimustudes hakkasid talumeestele rahvuslikke kärbseid pähe ajama. Enne polnud siinkandis vähemasti mitu sajandit mingist rahvusteadvusest juttugi - kui yldse kunagi olnud oli. Ja näe, vaevalt kahe sajandi pärast on needsamad heategijad ja rahvuse loojad maamuna pealt kadunud.

Tõsi, suuremat osa kodumaistest baltisakslastest ei ajanud eestlased teps mitte hangu otsa. Ehkki 1905. ja 1919. aasta vahel juhtus nii mõndagi, tehti suurem töö siiski ära maareformiga.

Kindlasti oli selle järele eestlaste seas suur nõudmine, maarahvas oli tervete sugupõlvede kaupa maast unistanud ning seda lubamata olnuks neid märksa raskem pyssi alla koguda. Ent mõisamaad kuulusid sel ajal siiski kellelegi teisele, kellelt nad jõuga ära võeti - olgu maine põhjendus ja taevalik õiglus milline tahes, fakt jääb samaks.

Ega ka nõukogude riik kõiki inkorporeeritud rahvaid täies koosseisus maha tapnud, põhiliselt purustati majanduslik baas ning jäeti väljasuremine alamate eneste hooleks. Kas ses mõttes ongi baltisakslastel ja hantidel nii suurt vahet?

Kyllap andsid suure panuse ka mõlema ilmasõja korraldajad ja "kodumaale" kutsujad. Aga kui me hakkame väitma, et grupiviisiline tegevus vabastab iga yksiku osaleja vastutusest, synnib sellest täiesti uus lähenemine kriminaalõigusele.

Jah, muidugi, see on mõnevõrra radikaalne lähenemine ning minagi ei võta seda päris tõsimeeli omaks. Aga kindlasti võib asja ka sellest kyljest vaadata. Ja võib-olla vaadatakse liiga harva.

Mind häirib tihtipeale eestlaste komme kujutleda, et neil on Väikese, Vaese ja Õnnetu sertifikaat ning just seepärast on neil alati õigus. Lätlased on lollid, soomlased on ylbed, venelased koledad ja rootslased... noh, nemad on lihtsalt kaugel. Ehkki kui kõik paljaks koorida ja kõrvuti saunalavale panna, on neil võimatu vahet teha.

Eks iga riik ja rahvas teeb ajaloo jooksul igasuguseid asju. Kõige yle ei jõua uhke olla - isegi siis mitte, kui tehtu mõne loogika järgi paratamatu tundub.

 
eXTReMe Tracker