Wednesday, January 20, 2010

Hea Hiina-raamat tuli

Hõikan siingi maha, et kaua toimetatud Hiina-raamat on nyyd kaunikene ja poes myygil. Autor on Peter Hessler ning pealkiri "Ennustusluud: Reis Hiina minevikus ja olevikus". Tõlkis Olavi Jaggo, kes on varem eesti keelde pannud ka J.A.G. Robertsi ysna soliidse "Hiina ajaloo".


Hessler on ameeriklane, kelle esimene töö Hiinas oli õpetada väikelinnas Fulingis Rahukorpuse liikmena inglise keelt. "Ennustusluudes" kirjeldab ta aastaid 1999-2002, mil elas pool- ja päris vabakutselise ajakirjanikuna Pekingis. Hessler jutustab oma reisidest mööda Hiinat ja kohtumistest kõikvõimalike inimestega, põimides jutu sekka vahepalu ajaloost ja kultuurist.

Minule tundus õhustik hirmtuttav kymme aastat varasemast Eestist või laiemalt Nõukogude Liidust: segane ja huvitav aeg. Hessleri kirjeldus on parem kui yhelt ameeriklaselt oodata oskaks; ilmselt suuresti tänu sidemetele uiguuridega, kellest yhe ta ka Ameerikasse aitas. Hessler ei ylista Ameerikat ega laida jäägitult Hiinat, ehkki systeemi totalitaarsed kyljed talle kyll ei meeldi. Ta pyyab inimestest aru saada kedagi pyhakuks või kuradiks joonistamata - isegi siis, kui see inimene talle isiklikult ei istu.

Aitab kah. Rohkem ma sellest ei räägi. Kui keegi veel midagi teada tahab, siis eestikeelse Vikipeedia artikkel Peter Hesslerist on siin, ingliskeelne siin ja Amazoni lehekylg "Ennustusluudega" siin. Et toimetajal pole ilus raamatut suures lehes kiita, ma seda Ekspressis tegema ei hakanud, aga Raamatumaailma kirjutasin kyll.

Kui keegi osta tahab, siis poes saab need ligi 500 lehekylge kätte väidetavalt 264-289 krooniga - pisut yle krooni tykk. Kel isu suur, ent taskutiisikus kange, võib yritada mind kuidagi motiveerida. Omainimestele lubati kirjastuses nimelt veidi allahindlust teha, nii et võib-olla ma toon sealt mõne pisut odavamalt ka. Raamatukogud on muidugi päris tasuta. Võetagu ja loetagu.

Kui keegi vigu leiab, olgu lahku ja ytelgu. Ega ma nende suhtes enam midagi teha saa, aga niisama on piinlik. Lk 430 kyljenduskala ja lk 425 puuduva sidekriipsu juba leidsin.

 
eXTReMe Tracker