Saturday, January 30, 2010

Õpetusi noortele naisterahvastele

Täna lõpeb neljas rahvusvaheline emakakaelavähi vastu võitlemise nädal. Teisipäeval toimus sel teemal ka konverents, kus miskipärast astusid yles rahvusvaheliselt tunnustatud onkoloogid Ott Kiivikas ja Indrek Saul. Sellega seoses tuli meelde yks vana võlg.

Käisin mullu suvel haiglas sõpra kaemas. Viisin peotäie uusi raamatuid ja tõin loetud ära. Mis sa seal haiglas ikka muud teed kui loed.

Arutasime, et ma võiks tema õpetlikud kogemused võrku riputada. Mitte, et mul siin silmapaistev meditsiiniportaal oleks, kust noored naisterahvad endale alatasa tarbetarkust ammutamas käivad. Aga kui ykski midagi kõrva taha paneb ja seetõttu kergemalt pääseb, on ka see asjaks. Iga tilk loeb.


***

Niisiis, edastan targema inimese õpetussõnad.

1. Hääd naisterahvad, käige gynekoloogi juures. Ärge lykake seda kymme aastat edasi. Võib jah ebameeldiv olla, aga mõni muu asi on palju ebameeldivam ning parem on varakult jaole saada.

2. Uurige välja, kus ennast HPV-vaktsiiniga systida lasta saab ja
tehke see asi ära. HPV on inimese papilloomiviirus (ingliskeeli Human
Papilloma virus
). Sellest leidub enam kui sada tyypi, millest yle
poole tekitab healoomulisi kasvajaid, mõni aga vähki.

Kurdetakse, et vaktsiin maksab 6600 krooni ning lähiaastail pole lootust, et riik seda kinni maksma hakkaks. Seatemp muidugi mõista, ent midagi pole parata. Kui vähegi õnnestub see raha kuskilt leida, on valik 6600 krooni ja ellujäämise vahel enamiku inimeste jaoks siiski ysna lihtne.

Lisalugemist:
Wikipedia: Human papillomavirus
HPV vaccine
Eestikeelne veebileht hpv.ee


3. Seks kolm päeva pärast synnitust, nurisynnitust või aborti on Väga Halb Idee. Isegi mehega tylli minna või kere peale saada on pikemas perspektiivis parem.

Kommentaar: kui mees on piisavalt juhm, et sellise asja peale tylli minna, pole minu arvates yhelgi naisel säherdust tarvis. Kere peale andmisest ma ei räägigi.

4. Saa oma lapsed varakult, pärast ei pruugi see enam õnnestuda. Kõiksugu asju võib ette tulla ning siis pole yhtäkki midagi, millega synnitada. Loomulikult on raske ylikooli kõrvalt järglast kasvatada, aga nutikas naine saab sellega enamasti hakkama (ja veel paljude muudegi asjadega).


***

Kui keegi aru ei saanud, selgitan veel kord: tark jutt pärineb inimeselt, kes teab, millest ta räägib. Minu poolt on võrgupind, natuke sõnastust ja täpselt nii palju kõrvaltnägemist, et neil teemadel pole mul tõenäoliselt veel aastaid terakestki huumorimeelt.

Kes tunneb, et see kõik võiks teda kuidagi puudutada, mõelgu ja tehku järeldused.

 
eXTReMe Tracker