Monday, June 16, 2008

Inflatsioon ja paanika finantsturgudel

Yhes kuningriigis, mida kardetavasti vähesed teavad, on sel aastal järsult kasvanud inflatsioon. See on kaasa toonud tähtsate ressursside kallinemise ning kuna rahvas selle põhjuste yle aktiivselt arutleb, syveneb kardetavasti ka paanika finantsturgudel. Spekulandid sebivad, muu rahvas korjab varusid. Mis edasi saab, võib ainult oletada.

Seda kuningriiki pole yhelgi maakaardil, kus on Eesti. Või Hiina. Või Suurbritannia. Selle nimi on Kingdom of Loathing ja see on igati ebatyypiline, äärmiselt jabur, suurepärasel huumorimeelel põhinev ning veidra kujundusega veebimäng (ehk brauseripõhine MMORPG - selgituseks neile, kellele see rohkem ytleb). Olen seda vahelduva eduga mänginud mitu viimast aastat ning kui õnne on, mängin edasigi. Sobib millegagi minu sees - ma ei tea täpselt, mis iseloomujoon see on, aga sellele meeldivad keelemängud, syrrealism ning ohjeldamatud ristviited moodsale kultuurile.

Enamikku asju arveldatakse KoLis kohaliku valuuta alusel (milleks on liha ehk meat). Teatud valdkondades kasutatakse ka kohalikke rahasid. Annetuste eest, mis on vähemalt 10 dollarit suured, saab aga osta vidinaid nimega Mr. Accessory, mille hind vabaturul on traditsiooniliselt olnud 4,4 miljonit lihakäntsakat. Mr. A on oluline, kuna selle eest myyakse espetsiaalses "valuutapoes" kord kuus vahelduvaid ainulaadsete omadustega esemeid (mille hulk pärast kuu lõppu loomulikult järjest kahaneb ning hind sama usinalt tõuseb).

Mr. A hind on pysinud 4,4 miljoni lihatyki tasemel juba mitu aastat, vaatamata mitmesugustele majanduskriisidele ja juhtumustele. See näitab, et Kingdom of Loathingu majanduse yhe alustalana on see päris hästi fikseeritud. Sel aastal kerkis see aga järsult 5,6 miljonile. Nyyd käibki KoLi foorum usin arutelu selle järsu muutuse põhjuste ja tagajärgede yle. Kas hinnatõus on ajutine? Pakub see spekulantidele pigem ohte või võimalusi? Kuidas mõjutab Mr.A suhteline inflatsioon ylejäänud ressursside hinda? Keskmine mängusisese tööga teenitav sissetulek on jäänud samaks, usinasti rabades võib kuus saada umbes yhe vana Mr.A hinna jagu liha. Kas seda arvestades võib eeldada, et inimesed kalduvad vähem või rohkem tööd tegema? Jutt veereb nagu hernes, tõmmatakse paralleele Londoni naftafutuuridega ja millega iganes.

Teema on põnev, minge ja lugege. Veel parem, minge ja mängige. Haige huumorimeele omanikud ei kahetse kindlasti. Yhtlasi paraneb inglis ja laieneb silmaring.

Kingdom of Loathing
Kingdom of Loathingu artikkel Wikipedias
The KoL wiKi - wikientsyklopeedia, kõik vajalik ja ylearune KoLi kohta
Chillin' and Loathin' at Coldfront - ametlik fännilehekylg
Kingdom of Loathingu foorum
KoL Market - suurepärane koht turu jälgimiseks; kaubandus toimub siiski mängus endas
Radio KoL - Kingdom of Loathingu veebiraadio, palju veidrat muusikat
minu KoLi-lingid Deliciouses


P.S. Võrgumängude majandus on suur ja keeruline, selle vastasmõju päriselu majandusega aga suuresti reguleerimata ning seetõttu ylimalt huvitav nii filosoofiliselt, majandusteadusliselt kui ka juriidiliselt. Kunagi ma võtan selle veel jutuks - ja kui ei võta, tuletagu meelde, kes kuulda tahab.

 
eXTReMe Tracker