Sunday, June 8, 2008

Soome kunsti salajane kuldaeg

Nädal tagasi käisin Kumus "Soome kunsti kuldaja" näitusel, mille Turu kunstimuuseum kokku pani. Täna mõtlesin, et hyppan viimasel tunnil veel läbi ja teen enda tarbeks mõned pildid. Kõikvõimalik kunst on internetis esindatud kyll, aga suhteliselt kasinalt ja kõikuva kvaliteediga ning minul ta ilma piltide abita lihtsalt meeles ei pysi.

Paraku pandi heale plaanile kiiresti põõn. Jõudsin mõne klõpsu teha, kui näitusemammi kohe ligi vudis. "Hallo, hallo, hallo!" Yleval võivat, jah, pildistada, aga sedapuhku loetud neile karmid sõnad peale, et autoriõigusi katki ei tehtaks.



Nojah, arusaadav. Ehkki pisut kummaline. Sedavõrd kui mina Euroopa autoriõigust mäletan, kestab see 70 aastat pärast autori surma. Keegi oli seal vist jah 1947 surnud, ent enamik kunstnikest lõpetas hingamise millalgi 1850. ja 1933. aasta vahel. Rääkimata sellest, et ma ei näe yldse mõtet soovil keelata kokkupuuted kujutava kunstiga inimeste jaoks, kes mingis konkreetses muuseumis või näitusel ei käi. Ning mis mõistuslik põhjendus võiks yldse olla teoste keelustamisel nii pikalt pärast autori surma, mil kasusaajail pole loominguga mitte mingit pistmist? Aga eks see mõistmatus ole nähtavasti mu enda viga.

Näituseteemalist raamatut Kumu poes kah polnud. Olla just täna otsa lõppenud. Maksnud pealt paarisaja krooni. Leidsin asenduseks mõned postkaardid ja teise kataloogi, kus pilte on sees kyll vähe, ent hind see-eest viis korda pisem. Asi seegi.

Algselt mõtlesin käia läbi ka Adamson-Ericu muuseumist, kus viimast päeva avatud raaminäitusest mul samuti yhtki pilti pole - seal oli palju huvitavat tehnilist juttu raamidest ning kaks vahvat maali mustlastest, kumbki eri kunstnikult, kuid ysna lähestikusest ajast -, aga autoriõigused ajasid tuju ära. Läksin parem yht pyhapaistega maja pildistama, mis juba varem silma jäi. Selle autorit pole kodus ja maja on myykis.



Minusuguste jaoks on ikka rohkem sõnakunst. Ei pea majast eriti väljas käima ega kellegagi asjatama, raamatupoed on ka netis vabalt saadaval. Kuigi - kes ytles, et autist peaks olema lihtne olla? Ära roni võõrale kapsamaale, kingsepp, saad liistuga yle kukla.

 
eXTReMe Tracker