Friday, November 14, 2008

Katkuaeg pidudeta

Vestlesime sõbraga praegusest majanduskriisist. Arvasin, et ega sellele lähemal ajal leevendust tule.

Panganduseski pole sugugi kindel, et põhi tõepoolest käes on. Ja kui raha on majanduse vereringe, siis see tähendab, et rahanduses toimuvad samad protsessid kiiremini. Muu majandus liigub selle suhtes veel 6-12kuuse lõtkuga.

Eestis hakkab aga asi paremaks minema alles siis, kui muu maailm juba natuke maad ylespoole on liikunud. Ning ega tööturg ja muu säärane veel siiski mõnda aega parane. Need mõjud tulevad alles pärast ettevõtete edenemist.

See kõik tähendab, et vusserdagu valitsus eelarve ja arengukavadega kuidas oskab, maandumise pehmendamiseks on juba hilja ning tõusu kiirendada kah eriti ei õnnestu. Nyyd saab asja ainult hullemaks ajada.

Aga inimestel tuleb tööst kõvasti kinni hoida ja laenudest kauge kaarega mööda käia. Kes mõne juba kylge sai, sel on tõenäoliselt mõistlikum ta välja ravida - näiteks maja maha myya ja yyrikorterisse kolida. Mida see teeb, kes Viljandis või Valgas tööta jääb, ma tõesti ei tea. Arvatavasti ahastab.

Kel varud pangaarvel, olgu õnnelik. Investeerida pole niikuinii kuhugi. Börsigraafikuid lapates leidsin vaid yhe ettevõtte, kel viimasel aastal hästi on läinud. See toodab USA valitsusele lennujaamadesse läbivalgustusseadmeid ning sai just uue suure tellimuse. Nime unustasin ära, niikuinii selle firma aktsiatega Eestis ei kaubelda.


***

Täna lugesin Sorosi intervjuud EPList ja põhimõttelised järeldused on samad. Nii kena. Kui nyyd eksima juhtume, eksime yhtmoodi.

György Soros meeldib mulle muidu ka - ja mitte yksnes sellepärast, et ta on yks väheseid inimesi, kelle emakeel on esperanto.

Suur osa rikast rahvast sahmib lihtsalt siia-sinna ning ei mõtle eriti selle yle järele, kuidas neil on õnnestunud oma rikkust säilitada ja kasvatada - või ajab selle kohta ymaraid mullikesi, mis ei seleta, miks teine samasugune kõrval pankrotti läheb. Majandusteadlased kalduvad jällegi kabinetiteadusse, mida on hea ohutu teha, kuni sa ilusaid teooriaid omaenese raha peal ei katseta.

Soros oskab kenasti selgitada, mis loogika alusel ta oma raha liigutab. Ning vahel ka hoiatab, kui systeemis augu leiab: "Nägite, mis ma inglise naelaga tegin? Tahate, et keegi teine sama teeks? Ei? No vat, siis parandage see jama ära." Efektiivne lähenemisviis.

Kui vaba hetke leian, võtan ta viimase raamatu ette. Fictionwise myyb seda vähem kui kymne taalaga, häbi oleks ostmata jätta. Ehkki keegi võiks ka ära tõlkida.


P.S. Norra majandusanalyytik Harald Magnus Andreassen kiidab Ärilehes, et Balti riikide majandus on kyll nadis seisus, kuid õnneks pole meil finantssektori osakaal nii suur kui Islandil.

Kas need vahvad poliitikud, kes tahtsid paari aasta eest teha Tallinnast Balti panganduspealinna ja rahvusvahelisi finantsasutusi madalate maksudega siia meelitada, tõstaksid palun käe?

 
eXTReMe Tracker