Wednesday, November 26, 2008

Retoorilised uudised

Aeg-ajalt tekib uudiseid lugedes tahtmine kommenteerida. Ysna lyhidalt, mõne lausega. Meenutada konteksti või vaadata asja teise nurga alt.


***

Tänases Postimehes kirjutab IRLi riigikoguja Mihhail Lotman, et sattus tunaeile liiklusõnnetusse ning on sygavalt tänulik päästeteenistusele. Kyll on kahju, et päästjad rohkem palka ei saa! Ja kyll president Ilves on ikka tuhnusk, et ei lasknud riigikogul ise enda palku reguleerida!

Kena keik. Aga mis on jutu esimesel poolel teisega pistmist? Ma pole kuulnud, et riigikogu palkade kylmutamise eelnõu kuidagi päästeameti palkadega seostuks - või et IRL oleks yldse kippunud päästjate palku tõstma. Krokodillipisarad.


***

Eile teatas Postimees, et Tallinna linnavalitsus tahab tänasel istungil pikendada Sõpruse pst 222 kortermajas asuva kasiino tegevusluba, ehkki selle läheduses on koolid, lasteaiad ja noortekohvik. Ka politsei nuriseb, et kasiino soodustab kuritegevust. Aga ettevõtlusameti komisjonile kasiino meeldib.

Eks täna saab näha, kas fanfaaridega kasiinovastane Max Kaur jäi lume alla või julgeb Edgariga vaidlema minna.


***

Haridusminister Tõnis Lukas tahab Kunstiakadeemia Tallinna Ylikooliga liita. Sisulisi põhjendusi ei paista kuskilt, aga nii saab kinnisvara pealt raha kokku hoida.

Tore mõte. Järgmiseks võiks liita Maaylikooli Tartu Ylikooliga. Ja Balti Kaitsekolledži. Vabanevad hooned saab maha myya või välja rentida. Mida veel liita võiks? Tallinna linnavalitsuse ja Eesti valitsuse? Eesti ja Soome parlamendi? Kokkuhoid on tähtis asi, mis siin pikalt mõtelda.


***

Mis neid jutte yhendab? Retoorika. Esimeses seostatakse kaks seostumatut asja, teises oskab vapper võitleja esineda ainult õigetes kohtades ning kolmandas põhjendatakse rahanappusega mida iganes - näiteks yhe pisiimpeeriumi laiendamist.

Õppige kõnekunsti ja argumenteerimist, seltsimehed. Neid teadmisi läheb elus vaja.


P.S. Kui kinnisvara juba liitmise põhjenduseks nii hästi sobib, ehk võiks siis ka Linnateatri lihtsalt Kultuurikatlaga liita? Sõda kohe läbi ning õnn ja rahu maa peal.

 
eXTReMe Tracker