Wednesday, August 30, 2006

Rumaluse sirm ja ilu eetika

Mõnikord on suisa kahju inimeste teksti parandada. Kui see algkujule jätta, saaks mõni potentsiaalne klient ehk aru pakutava kahtlasest väärtusest ja jätaks reklaamitava ostmata.

Olen aegade jooksul tundnud päris mitmeid intelligentseid itimehi. Nad kõik on suutnud teha vahet "(programmi) ylesehituse loogika" ja "loogika (kui matemaatilise distsipliini) ylesehituse" vahel. Mõni, näe, ei suuda.

Lihtlausete koostamine ei tohiks kellelgi yle jõu käia. Inimese kätte, kes sellega hakkama ei saa, mina kyll märksa keerulisemat andmehaldust ei usaldaks.



***
Yks ilusalong myytab beluugamarjast vananemisvastaseid kreeme. Väidetavalt tuuakse mari Iraagist Prantsusmaale, kus sellest tehakse 42%-line miski jne.

Jätame kõrvale selle, et eesti keeles on tekkinud mingi kamm beluuga (yks Kaspia kandi tuur) ja beluhha (Arktika valgevaal) eristamisega; inglises on need õnnetul kombel beluga sturgeon ja beluga ning sellest on äda juba kyll.

Jätame kõrvale selle, et tõenäoliselt ei tee ilusalongi rahvas vahet Iraani ja Iraagi vahel (meenub kunagi "Herilase" kirjatykk, kus tytarlapse maailmapildi iseloomustamiseks yteldi, et tema arust on Iraak ja Iraan yks riik, mis asub kusagil Nukiraagua lähedal) või siis on tegemist väga kahtlase salakaubaga, mida Iraanist Iraagi kodusõja varjus välja smugeldatakse. Niivõrd kui minul kindlaks teha õnnestus, ei tohiks beluugat nimelt Iraagis yldse ollagi. Elutseb see loomake Kaspia merre suubuvais jõgedes ja Iraagis on neid sama palju kui Eestiski.

Huvitav on pigem see, et tegemist on väljasuremisohus liigiga, kelle pyyk on nyydseks ka Kaspia ymbruses keelatud, turul liigub vaid varem pyytud mari ja muidugi ohtralt salakaupa.

Isegi ilusalongidel on yht-teist pistmist eetikaga (ja see ei puuduta ainult odava kreemi myymist kallima pähe). Või vähemasti võiks olla.
Kahtlemata pole suurem jagu neist sellele iial mõelnud.

Kas kunagi pakub yks intelligentne kaheksajalg teistele banketil viimasest inimesest valmistatud võileibu?

 
eXTReMe Tracker