Tuesday, March 18, 2008

Põrgusse kõik riigikogu palgad

Yldiselt mind see Postimehe-Ekspressi ylesässitatud riigikogu palkade teema ei huvita. Aga Silver Meikari blogist leidsin niutsuva vaimustusega ("siiski ei ole IRL-i kõik liikmed läinud populismi libedale teele") tsiteeritud jupi Lauri Vahtret P-mehe kommentaariumist:

Sidumine miinimumpalgaga on absurd. Ajakirjanikest on väga alatu lasta inimestel nõuda miinimumpalgaga sidumist, sest sel juhul muutuks miinimumpalga tõstmine võimatuks (!). Uskuge või mitte, aga nii see on: seadus ütleb, et riigikogu ei tohi omaenda palka muuta. Kui palk on seotud miinimumpalgaga, siis järelikult ei saa miinimumpalka tõsta.
Noh, sama loogika alusel ei tohi siis siduda ka keskmise palgaga, sest muidu ei või riigikogu teha midagi, mille tulemusena keskmine palk tõuseks. Ei ainsatki otsust, mis eestlaste elujärge võiks parandada. Ses mõttes samasugune jura kui kogu see protestki.

Ei ole jah kõik IRLikad populismi libedale teele uisutama läinud, Lauri Vahtre yksi teebki tireleid ja kaari. Noh, vähemalt sellel teemal.

Selge see, et kuluhyvitistega toimuv ajab mässama kõik, kes ka tegelikult 5000 krooniga läbi peavad ajama. Aga samas on kogu riigikogu palgandus niikuinii puhas asendustegevus. Meil on negatiivne riigieelarve, syvenev isolatsionism, väljasuremishysteeria, pidurduv majanduskasv, konveieritega massiylikoolid ning lollusepõhine majandus. Mis kuradi palgad? Mis kuradi riigikogu?

 
eXTReMe Tracker