Saturday, September 1, 2007

Iirimaa kuulsaid poegi, vol 2: Turlough O'Carolan

Jätkan varem alustatud teemat ning eneselegi ootamatult ikka muusikaga.

Sattusin mõne aja eest taas Hortus Musicuse kontserdile. Seekord oli see tõepoolest sattumine, sest kuigi ansambli taseme järgi võiks arvata vastupidist, pole neil kuskil korralikku kodulehte, rääkimata võimalusest liituda mingi listi või hoiatussysteemiga. Nii et komistasin nende otsa, otsides pileteid hiinlaste tantsuetendusele "Purpurne bambus".

Kontsert oli tore ja paik ka. Ma ei mäleta, millal viimati Tallinna raekotta sattusin. Arvatavasti kaheksakymnendatel. Viimasel hetkel näppasin kava ja hakkasin seda esimese loo ajal sirvima. Nähes nime Turlough O'Carolan, tekkis kohe kysimus: ei tea, kas see võiks iirlane olla? Muusika andis vastuse. Oli jah.

Turlough O'Carolan
ehk Wikipedia andmeil Turlough Carolan ehk Toirdhealbhach Ó Cearbhalláin (1670-1738) oli pime rändav harfimängija ja laulja, viimane suurtest iiri vana traditsiooni harfimängijatest. Mõni peab teda Iirimaa rahvusheliloojaks - niivõrd kui sellised tiitlid midagi tähendavad. Vana pärimuse harfimängijaid elas kyll veel 1792. aastalgi, kui kymme neist kogunesid Belfasti Harfipeole, kuid pole teada, et mõni neist oleks enam ise lugusid loonud. Ja ka Carolani syydistatakse mandri klassikalise muusika mõjude harfimuusikasse laskmises.
Turlough O'Carolan, pilt laenatud Wikipediast.
(Panen pärast tagasi.)


O'Carolan oli kylatohtri poeg. 18aastaselt jäi ta rõugete tagajärjel pimedaks ja õppis kolm aastat harfi. Seejärel asus ta maad mööda rändama ning jätkas seda veel viiskymmend aastat. Kirjutas ta nii laule kui harfipalasid, tihti konkreetsetest inimestest. Paraku pole paljud lood säilinud tervikuna ning suurem jagu sõnu on yldse kaotsis. Eks sellegipärast, et O'Carolanilt on teada vaid yks ingliskeelne laul, kõik teised olid iiri keeles. Esimest korda avaldati ta muusikat juba eluajal, 1726, ent suurem jagu kirjutati yles siiski hiljem rahva seast kogutuna. Täielik kogu ilmus alles 1958.

Popp on O'Carolan siiamaani, tema viise on mänginud siinmailgi tuntud The Dubliners ja The Chieftains. Ka võrgukylgedest pole puudust. Siin on kõik ta teadaolevad 227 viisi kitarrile säetud, siin on lihtsalt fännileht elu, laulde ja audiofailidega. Ja siin on otsing Youtube'is, kokku 48 videot. Tema järgi on nime saanud isegi yks Hispaania folkbänd:


P.S. Näputäie linke leiab ka siit.
Delicious on vahel suisa kasulik.

 
eXTReMe Tracker