Saturday, September 8, 2007

Mobiiliarvustus: Nokia E60

Viimasel ajal on mult ysna mitu inimest kysinud, millist mobiilimudelit ma kasutan, mis on selle head ja vead ning kas julgen seda ka neile soovitada. Kirjutasin neile sellise jutu. Panen ta kergelt mudituna siiagi, ehk tuleb veel kellelegi kasuks.

Nägin kunagi meie tehnotoimetajat Ennu keksimas mööda toimetust, kaks telefoni näpus. Yht ei mäleta, teine oli Nokia E60. Kiitis seda umbes nagu ahv uut banaani: maitset, lõhna, tekstuuri, nahkse koore mahedat siledust... Ei, see meenutab juba Ardo autoarvustusi. Nojah, vahet pole. Igatahes - E nagu Enterprise. Äriklassi mudel, seepärast ka kaamerata, seda asendab pikk joru tehnilisi võimalusi.

Mõne aja pärast läks mul mobiili tarvis. Olin igati margi säilitamise poolt, Nokia menyydega olen harjunud ja ymber õppida ei viitsi. Rääkimata laadimisest jms. Tingimata oli vaja, et sellega saaks yle neti aktsiate liikumist jälgida ning kirju vahetada. Liiga kallist ka ei tahtnud: 10K ei kipu andma midagi, mida 5K eest ei saaks. Miks siis mitte E60?

Sissejuhatus läbi, tekst ise.

Vead?

Kohati tuleb rebuutida nagu arvutit. Aga mitte liiga tihti. Vahel harva (paar korda aastas) lihtsalt hangub ja vahel ei võta muidu netti taha. Tarkvarapool on mobiilidel veel segasevõitu (Eestis muidugi mõõtmatult parem kui mujal) ning sellest ei tea ykski mobiilimyyja midagi, tuleb ise infot otsida. Leiab kah, Hinnavaatluse foorumid, Nokia koduleht ja Google abiks.

Mälukaardipesaga on olnud jamu, ehkki ega seda praktiliselt vaja kah lähe. Mõnda kaarti ei tahtnud ära tunda. Yldiselt on nii, nagu vana arvutiga, millele järsku ilge latakas vint sisse äsatakse - ruumi on nii palju, et jaks läheb selle haldusele ära ning tööks ei jäägi. Aga ega teda vaja lähe, backup ja failivedu töötabki paremini Bluetoothi või juhtme kaudu (mul kipub juhe ka logisema).

Telefonimenyydes on häirivaid pisiasju, aga kui Wordiga võrrelda, siis märksa vähem. Ja Wordi kasutame ju kõik, eks ole. Ehkki mõni nupp võiks teises kohas olla.

Kaamerat ei ole. Vahel võid puudust tunda, kui oled harjunud. Mina ei tunne.

Mikker lindistab miskipärast minuti kaupa. Väga loll omadus, mingi tarkvaraline piirang. Hea tahtmisega leiab kindlasti softi, mis sellest yle saab; mul pole vaja olnud. Yldiselt on diktofon siiski parem.

Head?

On sinihammas, WiFi (ei ole suutnud ära taltsutada ja head nõu ei anna ka keegi; pole muidugi yliväga tahtnud ka), GPRS ja mis kõik veel. Suurepäraselt yhildub Gmailiga ja enamiku Google'i rakendusi saab tööle panna ka siis, kui ametlikult ei lubata midagi (keerad selle koha kinni, kus näitab, et on mobiil ja OperaMini, mitte arvuti ja Firefox vms; tegelikult kõik ikkagi funkab). Mälukasutus on vaba, st korja aadresse, kuni täis saab. Ja selleks täiesti piisab. Mul on kymmekond mp3-faili ka peal, neid eriti palju mälukaardita kyll ei mahu.

Kõnekvaliteedist jms ma rääkima ei hakka, sest see pole lihtsalt teema. Pole millestki rääkida, kõik töötab.

Rahulolutestid näitavad, et mersuomanikud on vähem rahul kui sapakaomanikud. Mersuomanikele ei meeldi nimelt see mootorist kostev pinin, kui gaasi põhja lykkad. Sapakas on aga väga hea masin, ainult karbuss kukub pidevalt kyljest ja tuleb traadiga kinni siduda. Aga muidu on väga hea masin.

Analoogia täiesti olemas.


P.S. Mainimata jäi, et probleemide korral tuleb pöörduda Nokiate ametlikku remonti, milleks on mingi pisike firma kuskil pärapõrgus, kel pole võrgus mingeid lahtiolekuaegu ega sinna jõudmise õpetust, yksnes telefon. Pole viitsinud nendega jamada, isiklik kogemus puudub.

 
eXTReMe Tracker