Thursday, September 27, 2007

Safranrevolutsioon

Ytlesin kyll, et käin oma allkirjaga säästlikult ymber, aga Birma opositsiooni toetavale pöördumisele kirjutasin ikka alla. Nyyd leidsin, et ka P.Hanrahan kutsub rahvast barrikaadidele. No ja õigesti teeb. Ainult et miks on kõik toredad yritused minu tööajal?

Tahtsin ise toimuvast jutustada, ent PH tegi selle töö juba ära. Tsiteerin siis ilmhäbemata:

Esmaspäeval, 1.oktoobril kell 16:00 toimub Toompea lossi ees solidaarsusdemo näitamaks toetust Birma inimestele, kes on praegu võitluses vägivaldse sõjaväelise hunta vastu.

Birmas on olnud 45 aastat sõjaväeline diktatuur. Paik on rikas maagaasist ja naftast, aga see ei tähenda, et elanikkond jõukas oleks. Augustis tõstis valitsus kütuse hindu 500% (!) ja niigi vaesuses virelevale rahvale oli see liig. Mungad otsustasid tänavatele protestima tulla. Alguses oli neid vähe, umbes paarsada, ja nad peksti laiali, kuid nad ei andnud alla ja iga järgmise meeleavaldusega oli neid aina rohkem valitsuse vastu protestimas. Viimased poolteist nädalat on kümned ja sajad tuhanded mungad ja tavainimesed Birmas meelt avaldanud, kuid olukord pole muutunud paremaks, nt täna (27. sept.) tapeti 9 inimest. Öösel tungiti templitesse ja rünnati seal olnud munki. Valitsus kehtestas liikumiskeelu, et proteste ära hoida. Hunta tegevuse on mõistnud hukka nii USA kui ka Euroopa Liit.
Wikipedia ylevaade on siin. Europarlament kutsub kehtestama majandussanktsioone, valitsus tõmbas infosulu kehtestamiseks riigi internetijuhtme seinast välja. Eesti blogideski leidub juba yht-teist.

Nojah, minge siis ilma minuta. Ja kes ei saa, lugege läbi rahvusvaheline pöördumine ning mõelge, ehk liitute nende 200 000 inimesega, kes kolme päeva jooksul sellele alla on kirjutanud. Organisatsioon nimega AVAAZ lubab kolmapäevaks lehekyljesuurust reklaami Financial Timesis ja kus kõik veel. Põhilootus on saada kokku miljon häält, mis võiks mõjutada Hiinat Birma hunta toetamist lõpetama.

Maailm on väike, me ei saa seal toimuvat ignoreerida.
Kes kodust välja ei lähe, sellele tuleb maailm kord koju kätte. Ja siis pole ta selleks valmis.


P.S. Veel poliitikast ja keelest.
Vikipeedia kirjutab:
Riigi nime Euroopa keeltes palus muuta riigi praegune juhtkond, kes 18. juunil 1989 kuulutas riigi ingliskeelseks nimeks Union of Myanmar. ÜRO on nimemuutust tunnustanud. Mõned riigid, sealhulgas USA ja Suurbritannia kasutavad riigi endist nime (inglise keeles Burma), sest nad ei tunnusta sõjaväelist diktatuuri, millelt uus nimi pärineb. Ka riigi demokraatlik opositsioon kasutab endist nime. Paljud inimesed maailmas kasutavad nime "Myanmar", sidumata seda toetusega praegusele režiimile.

Eestikeelne põhinimi oli vahepeal "Myanmar", alates 2006. aasta suvest jälle "Birma".
Ei ole seni eriti märganud, et nimekomisjon poliitikasse sekkuks. Tahaks konkreetset otsust ja põhjendusi näha, aga praegu pole mahti otsida.

 
eXTReMe Tracker