Friday, September 21, 2007

IT ja poliitika

Vahelduse mõttes ei räägi ma yldse IT käsitlemisest poliitilistes programmides ja arengukavades, vaid viitan hoopis toredale rakendusele:

Google 2007 Australian Federal Election

Usinad inimesed on joonistanud kaardi koos kõikvõimaliku poliitilise infoga ringkondade kaupa: kes on kust praegu valitud, kes on kandidaadid, mis partei kus valitseb... kõik sedasorti asjad. Valimised on segane värk, hea, kui kogu vajalik info on kenasti silme ees.

Parteide valimisvideod on säetud usinasti Youtube'i kanaleiks, nii et kui midagi uut lisandub, saab kõik sealtkaudu kätte. Uudised on jagatud RSS-voogudeks, nii et enda riidrisse saab kleepida nii kodukandi kui ka yleaustraalsed teated, soovi korral ka yksikute parlamendiliikmete või valimistrendide kohta. Igati asjalik värk.

Kõige toredam on aga, et niisuguse portaali ehitamiseks ei pea yldse Google'is töötama. Piisab ainult pealehakkamisest.

Meil on ajalehed midagi yritanud, ent kõik nende portaalid on sama kasutajavaenulikud kui lehtede veebiväljaanded ise. Hädised pealegi ning multimeedia kasutamisest on meie lehetegijail ysna veider arusaam.

Kui yks erakond võtaks kätte ja midagi sellist enda kodulehe kylge ehitaks, saaks nad auhinnaks igavese hulga kylastajaid ning ka ajakirjanike tähelepanu. Kyllap see end juba valimistel tunda annaks. Märksa parem asi kui parv bloge, mis algavad kuu ja lõpevad päev enne valimisi.

Miks ma niisuguse portaali syndi Eestis ikkagi ei usu?

 
eXTReMe Tracker