Tuesday, September 18, 2007

Võõras vyrst, kes elab Prantsusmaal

Eile õhtul sattusin telekast nägema toreda kostyymidraama "Kaelakee afäär" sabaosa. Suurepärased näitlejad, kostyymid ja muu säärane. Uurisin täna natuke ajaloolist tausta - ka autentsuse pärast ei saa kurta.

Ei, see ei ole see kaelakee, mida teie mõtlesite. Ma ise arvasin ka nii, kuni filmi taha maha istusin. Tundub, et Prantsuse kuningakojal ei vedanud yldse kaeltega.

Lyhidalt yteldes tegi 1784.-85. aastal tytarlaps nimega Jeanne de Valois, krahvinna de la Motte koos paari asjaosalisega toonasele Strasbourgi kardinalile Louis René Édouard de Rohanile selgeks, et kuninganna Marie Antoinette ihkab yht kaelakeed, mida kuningas Louis XVI talle siiski ei luba. Kardinal ostis selle ära ja saatis omast arust kuningannale, sulid lippasid aga Londonisse ja myysid kee tykikaupa laiali. Lõpuks tuli lugu siiski päevavalgele ja ehkki pead otsesõnu ei lennanud, oli jama suur.

Uurisin tegelaste taustu ja leidsin paljugi põnevat. Muu hulgas jäi aga Väike-Britanniast pärineva Rohani koja kohta silma, et 17.-18. sajandil kandsid nad tiitlit Prince Étranger habitué en France. Huvitav, mida see tähendada võiks?

Kardinal Rohan.

P.S. Jah, see Rohan ongi seesama, kust Tolkien oma Rohanile nime sai. Õigupoolest pani Rohani kojale aluse Conan Meriadoc, kellest Tolkien tegi kääbiku ja Howard barbari, keda mängis nyydne California kuberner.

P.P.S. Veel linke.
Filmi "The Affair of the Necklace" (2001) IMDB kirje.
Filmi "Designing Affair: The Making of 'Affair of the Necklace'" (2001) IMDB kirje.
Krahv Cagliostrot mänginud Christopher Walkeni IMDB kirje.
Marie Antoinette'i mänginud Joely Richardsoni IMDB kirje. Mina ajasin ta Anne Heche'iga segi. No on ju kuidagi sarnased?
Kardinal Rohani mänginud väärika ueilslase Jonathan Pryce'i IMDB kirje. Kes teda mujalt ei tea, siis "Kariibi mere piraatide" peategelanna isa, Inglise kuberner Weatherby Swann. Sai 1980 Laurence Olivier' nimelise auhinna selle eest, et mängis nii Hamletit kui ka ta isa vaimu. Tõeline vana kooli näitleja.
Suurepärane animeseriaal "Versailles' roos" ("Rose of Versailles") samast ajast ja kandist. Näidati kunagi Eestiski, tean vähemalt yht selle ysna tulist fänni.

P.P.P.S. Unustasin jätta siia lingi, mida algusest peale tahtsin. Niisiis: korjasin kaelakeelingid deliciousesse. Uurigu, keda huvitab.

 
eXTReMe Tracker