Monday, September 24, 2007

Viimaste päevade leide

Travellers. Teise nimega Tinkers. Ma ei teagi, kuidas seda rahvast eesti keeles nimetatakse. Nad rändavad mööda Iirimaad ja Suurbritanniat, nende keel pärineb nii iiri kui veel mitmest muust keelest (ja sel on mitu ysna erinevat haru, yks näiteks šelta), Briti valitsus peab neid rahvaks ja Iiri oma mitte ning erinevalt mu endagi vanast eksiarvamusest ei ole nad mustlased.


***

Siiliseen. Hericium erinaceus (perekonnanimi on muutlik). Ei ole leidnud, on tal eestikeelne nimi või ei. Maailma seened pole nendega pooltki nii hästi varustatud kui võiks.


***

Maisirääk - corn crank. Eestlaste jaoks siiski rukkirääk. (Jah, ma tean, et corn ei ole tingimata mais, aga nii tuleb ilusam tõlge.)


***

Eikellegimaa. Nomans Land on saar USAs, Massachusettsi kylje all. Suure osa 20. sajandist oli seal sõjaväepolygoon, sestap on saar nyyd kylastajaile suletud. Kummalisel kombel leiti just sealt eelmise sajandi alguses väidetav Leif Erikssoni ruunikivi. Kivi ise on kyll korduvalt võltsinguks tunnistatud, kuid enamasti fotode alusel, otseste arheoloogiliste uuringuteta. Wikipedia andmeil käis seal alles 1993. aastal kohaliku muinsuskaitseameti ekspeditsioon, tulemusi pole mainitud.

Samas lähedal on ka Nonamesseti saar (hea kujutlusvõimega tõlgituna "Nimepõle"). Veider kartograafia sealkandis.

 
eXTReMe Tracker