Sunday, June 14, 2009

Kogu Eesti baudleriseerimisele!

Ekspress kirjutab, et luulesaate tõttu, kus ilus tydruk Maarja Kangro ja räppar Kaalike suust suisa roppust ja rõvedust välja ajasid, hakatakse ETVs edaspidi hoolikamalt jälgima, mida laste kuuldes eetrisse lastakse.

Loodetavasti vaadatakse siis kõik lindistatud luulesaated ning muu kahtlane element hoolikalt läbi ja asendatakse koledad kohad piiksudega. Kujutate ette, kuidas Maarja Kangro esinemise ajal kargab järsku kaamera ette suur kollane Selveri tibu, kes karjub "PIIKS"? Mina juba kujutan.

Veel parem on muidugi sellised saated yldse käibelt kõrvaldada. Et edaspidi eksitusi ei juhtuks, on kindlam need ka arhiivist kustutada. Samuti võiks otsesaated edaspidi lindistada, et välistada kahtlased kontrollimatud repliigid stuudios. Hääletuste korral suudab EMOR kahtlemata varustada produtsente usutavate numbritega.

Samas tasuks probleemi vaadelda laiemalt. Näiteks jagatakse paljudes koolides õpilastele klassis kasutamiseks õigekeelsussõnaraamatud - olgu või yks mitme peale, kui igayhele ei jagu. Mis aga varitseb meie kirjakeele pyhakirjades? Ikka needsamad rõlgused. Vaadakem näiteks 2006. aasta õssu lehekylgi 999 (I veerg, alt 10. sõna), 596 (I veerg, ylalt 9. sõna), 1066 (II veerg, ylalt 11. sõna), 665 (II veerg, ylalt 8. sõna). Hirmus, eks ole?

Kahtlemata ei tohiks niisugused koledused kuuluda yhegi lapse, veel vähem aga haritud täiskasvanu sõnavarra. Kas säherduste rõlguste levitamiseks raisataksegi siis maksumaksja raha Eesti Keele Instituudi peale? On aeg sellele otsustavalt vastu astuda.

Tööpõld on muidugi lai. Mõelgem kujudele, mis "kaunistavad" meie parke ja väljakuid; maalidele ja skulptuuridele, mida "kunsti" nime alla muuseumides eksponeeritakse; raamatutele, mis reostavad meie raamatukogusid ja määndavad õitsva noorsoo illikest hinge! Igatahes, härrased seltsimehed, ma ytlen: aeg kutsub meid tegudele! Käärid pahemasse, viigilehed paremasse kätte ja - rynnakule! Võitlusse puhta Eesti eest, kus Vanemuine saab rahus kannelt tinistada ning Kalevipoeg kergejalgse saarepiigaga "Tuljakut" tantsida! Isamaa ei unusta meie teeneid!

 
eXTReMe Tracker