Thursday, June 18, 2009

Pärsia kirjad 4: Poliitika kui nuhtlus

Imetabaseid lugusid juhtub Pärsiamaal. Eks ole juba Nizami kirjutanud: "Tõesti, kaunis Pärsia on imedemaa! Mida kõike siin kyll ei juhtu! Ja mis ei juhtu Pärsias, juhtub kusagil mujal."

Toimusid meil siin hiljuti väljamaasaadikute valimised. Pärsias on nimelt komme selgitada yldrahvaliku hääletusega rahva halvimad pojad ning saata nad kopsaka elatusrahaga mõneks ajaks maalt välja - las õpivad ilma ja inimesi tundma, virelevad võõrsil ning tulevad paranenud iseloomuga koju tagasi.

Yks valimiste käigus paraku tundmatuks jäänud mesilasekasvatajate selts otsustas, et kõige parem viis enda kandidaate reklaamida on trygida kõigile võimalikele yritustele ja seal kõnelejatest yle karjuda.

Istuvad koos, ytleme, Shirazi kaamelikasvatajad. Yks pika halli habemega mees seisab parasjagu teiste ees pysti ja kõneleb sellest, kuidas kõige paremini kaamelite kõhukinnisust ravida. Järsku plurtsatab rahva ette mesilasekasvataja just nagu kaameli tagumikust lennates ning hakkab röökima: tulge meite õuele kaema, kuidas mesilinnukesed õielt õiele kalpsavad, siis oskate õigesti valida ja ka kaamlikasvatamine läheb teil edaspidi tyki maad säädsamalt!

Koosviibijad yritavad mehikest korrale kutsuda, too lärmab aga muudkui edasi. Vestlus soikub, võõrast peletatud kaamelikasvatajad mõtlevad juba laialiminekule. Yks mees, kes kaamelite kõrvalt kodus ka mesilasi peab, vabandab siiski oma kaasharrastaja eest ning noomib toda võõraste asjadesse mitte sekkuma.

Kus tahes maailma punktis hakkaks tyytu piniseja selle peale häbenema, tunnistaks oma viga, katkuks natuke rahva ees juukseid ning ei roniks enam sinna, kuhu teda pole palutud. Igal pool mujal, ent mitte meil, Pärsias!

Selle asemel tormab tubli mesilasekasvataja-propagandist halati lehvides mesilasekasvatajate seltsi ning nõuab, et mesilasekasvatajate omakohus otsekohe ning vastuvaidlemata otsiks välja, kutsuks enda ette, mõistaks syydi ning tõmbaks oksa selle häbematase võllaroa, kel jätkus jultumust mesilasekasvatajate seltsi, seltsi programmilisi seisukohti, seltsi maja katuse kylge kinnitatud platvormi ja seltsi propagandiste teadvalt, tahtlikult ning pahatahtlikult kritiseerida, kahjustades seltsi valimiskampaaniat, huve ning mainet.

Enda arvates käitus lärmaja nimelt tundlike kaamelikasvatajatega äärmiselt delikaatselt ning tykk aega pärast masendunud kaamelikasvatajate esitatud vabandus rikkus kõik tema õilsad pyydlused. Seepärast ongi nyyd tema ylim soov ja tahtmine, et patustanu volitatud kohtuametniku poolt linnaplatsil läbi sõimataks, yles poodaks, neljaks kistaks ning temal ja ta suguvõsal seejärel keelataks niihästi mesilaste kui ka kõiksuguste mesilasesarnaste olevuste kasvatamine.

Tõepoolest, õigus oli meie sõbraliku naabermaa kunagisel valitsejal, õndsal Harun ar-Rašidil, olgu Taevas tema vastu armuline, kes korraldas suure avaliku konkursi oma suurvesiiri kohale, lasi soovijail turuplatsile koguneda ning seejärel igayhele nelikymmend piitsahoopi välja mõõta. Ilma poliitika ja poliitikuteta muutus elu kuldses Bagdadis õndsalikuks ning toda kaunist aega meenutab rahvas siiamaani heldimusega.

 
eXTReMe Tracker