Thursday, September 28, 2006

Õige asja vale põhjendus

Eesti Looduskaitse Seltsi esimees Juhan Telgmaa kirjutab ÄP erilehe Tööstus oktoobrinumbris pealkirja ""EI" põlevkiviga äritsemisele" all:

Mingem edasi põhimõttel – ei mingit äritsemist põlevkiviga, ei mingeid oma- ega välismaiseid firmasid põlevkivi kallale! Iga gramm jäägu riigi kontrolli alla ja kokkuhoidlikuks kasutamiseks elektri ja kütteõli tootmiseks ainult Eesti inimeste vajadusteks.

Eesti Looduskaitse Selts toetab oma seisukoha vägagi moraalsele põhimõttele – ei riik ega ärimees ole põlevkivivarusid tekitanud. Selle on Jumal Eesti rahvale andnud, et me siin põhjamaal inimese moodi pikalt elada saaks. Ei riigil ega ärimehel pole moraalset õigust põlevkivi tavaliseks turukaubaks teha.
Jutt on ju tore, ehkki veidi kohmakas. Sest kas mingi asi tehakse tavaliseks või ebatavaliseks turukaubaks, ei muuda suurt midagi - maha myyakse see ikka. Aga kogu see ilus jutlus looduse hoidmisest tugineb täiesti valele argumentatsioonile.

Esiteks ei meeldi mulle jutt Jumala annetusest Eesti elanike rahvuslikku kassasse. Ei meeldi mulle yldse luulud jumalatest, kes mingi konkreetse rahva või maa heaks midagi teevad, sest see tekitab inmestes täiesti ylearuse väljavalitustunde ning usu, et nemad ja just nimelt nemad on mõistetud igavesest ajast igavesti selle maalapi peal elama. Et inimkond on kogu eluaja maad mööda ringi rännanud, valib see yhe pisikese rändelaine tuhandete seast välja ja pyhitseb selle Õigeks ja Yheksainsaks. "Meie oleme siin kymme tuhat aastat elanud!" lärmab inimene, kelle vanavanemate seas on venelane, poolakas ja rootslane, vanavanavanemate seas udmurt, beduiin ja mongol, kaks põlve veel tahapoole ei oska ta aga kedagi nimetada.

Teiseks näitab see usku, et kogu maailm on antud inimesele ärasöömiseks ja nautimiseks. Kuni ta oma kommikotiga säästlikult ringi käib, ei ole tegelikult oluline, kas temale nimetamiseks ja valitsemiseks antud loomade ja taimede seast ka mõni elama jääb või urineerib Issanda palge järgi loodud Looduse Kroon kõrges kaares kõige peale, mis ette satub. Selline mõtteviis on ohtlik. Kui sedasi väljendub aga Looduskaitse Seltsi esimees, kes justkui võiks ka muudest elusolevustest peale inimese midagi pidada... tjah. Mis moraal? Ei ole siin mingit moraali.


***

Samal teemal mässavad teisedki. Roheline Värav ytleb näiteks nii:
Eesti-Soome merekaablifirma juht Indrek Aarna märkis, et plaan kaabli kaudu elektrit Põhjalasse müüma hakata pole mingi saladus olnud.

"Minu arust on see enamikus uudistes ja Eesti Energia väljastatud pressiteadetes alati sees olnud. Oleks naiivne arvata, et kui Põhjamaades on elektrihind kaks-kolm korda kõrgem kui meil, hakkaks me kaabli kaudu elektrit sisse ostma," lausus Aarna.
Õige. Kohe alguses, kui kaablipanekust juttu oli, ei tõstnud keegi lärmi. No mis selle kaabliga siis tehtama pidi, Eestisse piima ja mett tooma või?
Mnjah.
Ametlikult koostatakse praegu riiklikku põlevkivi arengukava. Uute kaevelubade andmine on selle valmimiseni seisma pandud.

Aga mida see kava toob, ei oska praegu keegi öelda. Keskkonnaministeeriumi osakonnajuhataja Rein Raudsep kinnitas, et kava tuleb kompromiss kõige erinevamate seisukohtade vahel, kus ühel pool on näiteks Merko Kaevandused ja Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp ning teisel pool keskkonnakaitsjad.
"Ei oska keegi öelda" jah. Kellel meist on illusioone selle suhtes, millega niisugune vastandus lõpeb, tõstku palun vasak jalg.

 
eXTReMe Tracker