Tuesday, September 12, 2006

Keelenopped ja luulelubadus

Miks kirjutavad inimesed SPA, just nagu oleks see mingi lyhend? Õss ytleb selle kohta spaa, vanasti nimetati selliseid asju kuurortideks.


***

Iga päev õpin uusi sõnu. Kas teie teate, misasi võiks olla vahetusvälp? Õss ei tea.
Aga "Jahutusvedelike tootjad näevad ette kindlad vahetusvälbad"?


***

Miks kirjutatakse aina "eelnevast töökogemusest"? Kas mingisse ametisse astumisel saaks nõuda ka järgnevat töökogemust?


***

Mispärast ei suuda inimesed enam mõista, et tarkvara ei ole sama mis programm? Eesti keeles on terve... udaratäis vara-lõpulisi sõnu ja nad kõik tähendavad mingit ebamäärast loendumatut massi: vanavara, kaasavara, ... Mitte nii, et veimevakas on kaks sõba ehk kaks kaasavara. Samamoodi on mingis arvutis olev tarkvara kõigi seal elutsevate programmide kogum, mitte yks tarkvara, kaks tarkvara, kolm tarkvara...
Õssust on siin muidugi eriti vähe abi, õssu meelest on ka RTFM tarkvara.
Õssu ebaadekvaatsus ei tohiks kyll kedagi yllatada.

Aga Vallaste IT-sõnastiku termin voog inglise stream'i ja voogamine streaming'u asemele on hea. Kahjuks kipub mõni inimene sellest aru saama nii, et striimi ehk voona arvutisse tulev programm voogab, kuid ka itimehike, kes selle sinna voogama paneb, voogab proget - umbes nii, nagu vaat liiguks mööda kylatänavat ja seda liiguks kolm kylameest. Mitte ei liigutaks. Enesekohasus kaob ära.

Mis siin nii keerulist on?


***

Kultuuriyritustest ei jõua kunagi kirjutada. Igasugune muljetamine on pikk ja võtab aega, aga ajaga ei tule ma kuigi hästi välja. Kahju. Kunagi kallan ma siia terve rea kirjeldusi teatrietendustest, näitustest, filmidest ja muust kolast.
Kõigepealt siiski luuleminutid.
Kui aega leian.
Kas teile tuleb ka poliitilist luulespämmi?

 
eXTReMe Tracker