Tuesday, September 26, 2006

Kaberneesotsialismi tammine järelmaitse

A says:
paradoksaalne, kui mõtlema hakata. yhelt poolt olid rõõmustavad Rootsi valimiste tulemused, sest "sotsid said lakki", nagu väljendusin. a nyyd on meil president. õnneks tema ei pea enam sots olema ja võib parempoolseks tagasi hakata. ainult 10 aastat tuligi sots olla, ei kauem
B says:
tead, ilvese sõnavõtte tuleks uurida
B says:
mul on kuri kahtlus, et äkki tema võtabki seda asja umbes nii nagu kõik ameeriklased
B says:
et meie sotsid on tema jaoks nagu demokraadid
A says:
ma sygavalt loodan
B says:
täitsa tõsiselt on see variant
A says:
et ainult tegi sotsi nägu. välja tuli muidugi härrassotsi nägu
A says:
reaalpoliitika
B says:
sest palju tal alguses seda euroopa sotsialismi tausta ikka oli
B says:
nyyd on ta muidugi skandinaavia omaga kokku puutunud, aga need on kõik kaberneesotsid
A says:
varem oli ta aus parempoolne. yhe sellenimelise erakonna esimeeski
B says:
nii et mis ta sellest jagab (peale kabernee)
B says:
kui ta seda asja demokraatide-vabariiklaste teljel vaatab, siis miks mitte
B says:
isamaa+rp oleks sel juhul vabariiklased
B says:
(reform mitte, need pole nii patriootlikud, aga irp-l on just aeg-ajalt see kahtlane läige silmis)



***

Võimalik. Ei pruugi yldse nii olla, tyhja sa teise inimese sisse näed. Aga võib.

Eesti ajakirjandust syyditatakse parempoolsuses. Loomulikult on see parempoolne. Suurem jagu eesti rahvast on. Me tuleme korralikust riigikapitalistlikust naftarahadega nuumatud sotsialismist, mitte väikeriigist, kel pole lihtsalt võimalik raha relvade alla matta. Meile ei meeldinud seal. Ja suurem osa inimesi saab praegugi aru, et isegi kui neil vaatamata majandustõusule hästi ei lähe, ei oleks nende olukord ei Nõukogude režiimi all ega ka praegusel Venemaal sugugi meeldivam. On vähemasti kõik me ametiyhinguliikmed siis sotsid või? Tutkit, brat - isegi mitte neis ettevõtteis, kus juhtkond töötajate peale kõrge kaarega oma ihuhädasid kergendab.

Seepärast on ka meie sotsialism selline... pooletoobine. Tykike Euroopa kaberneesotsialismi, tykike ametiyhingusotsialismi, mis kapitalismi ekstsesse mahendab, kõige selle yle Skandinaavia silmakirjalikkuse suhkruvaaba all valitsema ja võõrast raha jagama harjunud sotsialism. Sotsialismid kõik, õnneks või kahjuks mitte yhtki täiest hingest tehtavat. Niisugused rahvast barrikaadidele ei vii. Ei viiks ka siis, kui vaja oleks (mis võib kunagi väga pahaks osutuda, pelgalt selline võimaluski tervendab yhiskonda). Ei jaksa ronida.

Samas pole, jah, Ilvese taust yhestki sellisest hädasotsialismist tõsiselt läbi imbunud. Selles vanuses inimesed tavaliselt väga järsult ei muutu. Nii et võib loota, et ta on ylalyteldud viisil "aus parempoolne". Ning suudab intelligentse inimesena hoiduda ka teisele poole yle pingutamast.

Tõsi, presidendist ei sõltu meil suurt midagi. On selline... mõtteviisi indikaator.

 
eXTReMe Tracker