Wednesday, September 13, 2006

Systeemiteooria

Inimesed kurdavad lehes, et Eestis suudab systeemselt korrumpeeruda vaid yks erakond, parimal juhul kaks. Ei ole meie poliitikaturul korralikku kvaliteettoodete valikut, enamik on kahtlane ersatskaup.

Viimastel aastatel paljudes omavalitsustes ja riigis võimule saanud Rahvaliit ja Keskerakond on juurutanud Eestis seninägematu võimuliigi - raha võim. Selle märksõnad on: omadele maksumaksja raha jagamine, sundparteistamine, korporatiivsete huvigruppide teke, erakondade hämarad rahastamistehingud.
/---/
raimokene rumalukene, sellist näiliselt il nimekirjakest oskaks iga erakonna kohta koostada. miks sa seda ei tee näiteks reformierakonna kohta? reformierakond on seda teinud läbi aegade ilmselt oluliselt enam.ka isamaaliit eesotsas laariga tegi asju omadele alates maailmarändur pruuliga ja lõpetades kantslerite vahetusega.
/---/
Olen väga tänulik, kui saadate mulle mailile või kirjutate siiasamasse näiteid, kuidas mõni teine erakond peale Keskerakonna ja Rahvaliidu on süsteemselt ning pidevalt maksumaksja raha enda erakonna ja sõpruskonna huvides kasutanud. Kindlasti avaldan selle koheselt esimesel võimalusel.
Kahjuks mina teiste erakondade juures sedavõrd süsteemset tegevust pole täheldanud. Mis ei tähenda, et ka teistes erakondades poleks inimesi, kes tegelevad enda ja sõprade korporatiivsete huvide kaitsega. Oleme sellistest juhtumitest ka Äripäevas läbiaastate korduvalt kirjutanud. Kuid see pole minu arvates olnud süsteem, mis oleks haaranud sedavõrd suurt raha hulka ja inimesi, nagu seda on teinud Keskerakonna ja Rahvaliidu inimeste tegevus.


Õige ta on. Tootski õpetas, et sisteem peab olema. (Joosep. Mitte Kati.)
Systeemsuse tululikkust on igapäevasest poliitikastki näha: kirev kari parempoolseid kambakesi madistab Savisaare ymber kut sortsid vana soldani ymber, jagusaamisest on asi aga kaugel. Korruptsiooniga on lugu sama: susserdavad ja vusserdavad, aga et asja tõesti korralikult ette võtaks, seda ei ole, enne lähevad omavahel peenraha pärast kaklema. Ärimehe jaoks on poliitiku hinna ja tulususe suhe ikkagi Masendava puhul kõige parem, Kohutav tuleb teisena ja siis on edetabelis tykk tyhja maad. Kruuda ytles ju ka ausalt ära, et teised ei suuda otsuseid teha, neile pole mõtet maksta.

 
eXTReMe Tracker