Tuesday, September 5, 2006

Järelehyye rehepapile

Tänases lehes arvab Mati Feldmann Johannes Hindi kohta, et

Kas raha kokkukühveldamine kahtlase AUga pluss "aktiveeritud" vesi andsid alust inimese represseerimiseks? Tänases mõistes kindlasti mitte, otse vastupidi.


Vaidlen vastu. Tänapäevases mõistes on tegemist eriti suures mastaabis petturlusega pluss raviomaduste omistamisega mittemeditsiinilistele produktidele, mille mõju patsientidele ei pruukinud sugugi iga kord olla positiivne või isegi neutraalne. (Vaevalt Hint mingeid põhjalikke meditsiiniuuringuid teostas.)

Represseeriti ta sedavõrd segaselt eelkõige seetõttu, et polnud võimalik avalikustada, kuidas riikliku asutuse juht kogu Nõukogude Liidu ladviku haneks tõmbas ja rahast tyhjaks lypsis. Mitte seepärast, et inimesed raha kaotasid - seda juhtub ikka. Rohkem ehk sellepärast, et selliste asjade lubamine, ammugi aga soosimine oli põhimõttelises vastuolus valitseva ideoloogiaga - positvistliku teaduskultuse, ratsionalismi ja tehnikausuga (ehkki seda viimast Eesti rahvusšarlatan muidugi ära kasutaski). Kõige enam aga seetõttu, et kogu riigi kõrgema juhtkonna kergeusklikkus, valmidus kõige jaburamat jura uskuda pidi jääma saladuseks, sest see oleks ajanud liikvele määratu imesalvimyyjate massi, kes - muuseas - pärast Liidu lagunemist usinalt platseebot myytama asuski.

Nii et jah, muidugi ei olnud Hindi protsess õiguspärane. Nii juhtub alati, kui mõne kohtuprotsessi käigus poliitilistel põhjustel madalat profiili hoitakse.

Ning ei, Hindi tegevus poleks seaduslik yhegi valitsuse all, mis pole ametlikult seadustanud sententsi "On ebamoraalne jätta kollanokkadele alles nende raha".

Eks ta yks väikeste ja suurte sulide märter ole.

 
eXTReMe Tracker