Sunday, September 24, 2006

Päev Pärast Revolutsiooni

See trall on selleks korraks siis läbi.
Mõne mehe majas kestab juubeldamine kindlasti veel järgmise pyhabani välja.
Tort söödud, viimane veinikruus klaveri kõrval, seinal rippuva Hugo Bossi reklaami (teate kyll, keset suurt tyhja pinda kiitsakas noorsand ja kiri "BOSS") pea Ilvese omaga asendatud.
Ja nyyd?

Nyyd võib saada igasuguseid asju, vahvaid ja vähem vahvaid.



***

On asutusi, kus pead ilmselt lendavad. Ning kui neid piisavalt lennanud on ning nõiajaht vaikseks rutiiniks taandunud, hakatakse kavandama kättemaksu. "Edgar & Villu Strike Back" ning muud seesugused naljad.

Selge on see, et president loeb meil vähem kui parlament ning sealsetel valimistel kesikud naljalt hääli ei kaota. Tallinna pensionäride peale võib kindel olla: jaga neile kaks korda aastas 500 eeku per kärss ja nende ustavust ei kõiguta, et sellest märksa suurem summa teise käega kaudsete maksude kaudu tagasi pigistatakse. Millest sa aru ei saa, see sind enamasti ei häiri.

Samas pole Kohutava tegelased oma valijatest palju intelligentsemad, seepärast võib loota, et ka KeRa koostöölepe koos presidendi garantiiga hapuks läheb. Sabarakkude ja kaasajooksikute eripära seisnebki ju selles, et nad alati võitja ligi tahavad hoida, nii nagu raipesööjad ikka suuremate kiskjate toidulaualt jäätmeid noolivad.



***

Omaette kysimus on tõepoolest, kuidas käituvad kohutavad ja masendavad ministeeriumid nyyd ylejooksikutega (keda arvatavasti nyyd ka avalikult esineda võib). Kas valede erakondade käes olevate valdade keskkonna- ja haridusrahad keeratakse senisest veelgi karmimalt kinni? Vahelduse mõttes võiks igast sellisest juhtumist avalikult teada anda, vähemasti mõne aja jooksul trykib ajakirjandus kõik sellised lood erilise mõnuga ära (kuni liiga palju sulisid seesuguse meelsuse peal liugu laskma ei tiku).



***

Kolmandast kyljest näevad inimesed nyyd, et vahel ka nende arvamusest midagi syndida võib, kui nad seda ainult enda teada ei hoia ja piisavalt kõvasti kuulda lasevad. See tähendab aga paljut head (ja vahel sekka muidugi ka vähem head, kindlasti saab igasugust lärmi senisest rohkem).

Yhe tulemusena võib loota valjemat väljaastumist heade asjade toetuseks, mille puhul on seni passiivseks jäädud, sest "minu hääl ju nagunii ei aita". Yldine poliitilise aktiivsuse tõus võiks mõningaid mõtteviise mõnusasti edendada (jep, mulle meeldib alliteratsioon). Esimene näide on loomulikult rohelised.
Eestis puudub ka piraadipartei.



***

Meenub ka yhes loendamatutest kirjanduses peetud taeva ja põrgu pooldajate vahelistest debattidest välja käidud argument: "Aga meil on kõik paremad muusikud!" Ehk nagu leht ytles, olid Estonia yhel kyljel Ultima Thule, Tõnis Mägi ja Genialistid, teisel aga "keskealiste segakoor, keda saadab puhkpilliorkester"...

Myhähähähää.

Ei, see ei olnud ajakirjanikust tegelikult ilus niimoodi ytelda. Aus, seda jah.



***

Loomulikult ei paista päike alati. Ei läigi ka Ilvese karv päikesepaistel samamoodi kui kuu all. Suure osa inimeste jaoks ongi Ilves vaid kahest halvast valikust vähem halb. Kellele meeldis Ergma, kellele mõni muu.

Põhiliselt olen kuulnud kaht vastuargumenti: 1)"Ilves on ylbe"; 2)"Mulle ei meeldi Ilvese naine."
Yteldud on ka, et THI olla joodik, aga no olgem nyyd ausad: mis joodik see Ilves nyyd ka on! Eesti keskmist alkoholitarvitustaset aitab selline pigem alla viia kui kõrgemale tõsta. Rohkem niisama pisinapsutaja, kes pidupäeval kannu õlut või klaasi veini kergitab. Ja kui me veel Jeltsini peale mõtleme... mnjah.

Ylbuse kohta ei tea eriti ytelda, aga kui hetkeks kadunud Lennut meenutada, on Ilves ikkagi amatöör. Kuningaks pole ta ennast veel kuulutanud ning enda tähtsust pideva hilinemisega näidata pole tal mõtet, Eesti senise kogemuse järel ei paneks teda keegi tähelegi.

(Ryhti võiks Ilves kyll lasta treeneril parandada, muidu on see sama vilets kui minul. Jah, ma tean, kuskil tema sees on peidus yks väga mõnus laisk ja mugav tegelane, umbes nagu Kivirähk ja KMS. Ainult et pole mõtet sellega rahvale hambu jääda. Juba praegu räägitakse sellest, kuidas ta pressikonverentsil tooli otsas lösutas. Just selle viimase sõnaga.)

Ilvese naine ei meeldi mullegi. Õnneks meeldib ta Ilvesele, mis vabastab minu kohustusest tema naisega elada. Arvatavasti ei pea seda tegema ka ylejäänud Eesti elanikkond. Niivõrd Kurja Kuninganna nägu pole ta kah nagu Inksu (teisest kyljest ei meenuta proua Ilvese soeng Lydia Koidulat, mis on muidugi yldrahvalik kaotus). Nii et lõppkokkuvõttes pole asi yldsegi hull.

Ja vabandage väga, aga kelle asi see on, kellega inimene koos elab? Veetku oma vaba aeg või siili, kurgi ja hõbelusikaga; peaasi, et on rõõmus.



***

Kindlasti oleks Ilvesest paremaid presidente. Kindlasti oleks ka halvemaid.

Kahtlematult oleks Ergma sobinud kenasti Halose ja Vike-Freiberga vahele ning Tarja kõrval poleks ta pidanud ennast sellegi pärast halvasti tundma, et ta mulle juba aastaid yha rohkem Katuse-Karlssonit ja yldse mitte naisterahvast meenutab. (No ausõna, pane ruuduline särk selga, trakspyksid jalga, propeller turjale ning valmis!) See-eest on tal muid häid omadusi, millest poliitikas paistab kyll välja põhiliselt see, et ta enamiku poliitikute kõrval väljakannatamatult aus näib.
Kas on kah, pole teada. No ja siis.
Kui me nii väga naist tahame, langetame vanusepiiri ja valime Bellanova.

Asja koomilisest kyljest vaadates võiks parafraseerida pyhakirju: "Ja nõnda on ameerikamaalased Eestit armastanud, et nemad parema presidendi enese rinnalt on ära saatnud ning ise nyyd vaprasti märgatavalt viletsama all kannatavad."
Kui me nyyd Bushi ja Ilvest võrdleme, mis mulje jääb, ah?

Väike vihje: vaid yks neist on intelligent. See, kes hoiab fotodel raamatut õigetpidi peos.



***

Bushiga seoses tekib loomulikult paralleel USA viimase valimisjamaga. Selge on, et KeRamehikesed kadunud kahe hääle pärast hirmsat kisa hakkavad tegema. Kas ka kohtusse minema ja kui kõrgele välja, näitab aeg. Kõhutunde järgi ennustades (ja kõht on veini täis) pakun sedaviisi:
1. Kohtusse antakse see asi.
2. Ei võta vedu. Kasutades Eesti kohtusysteemi teovõimetust, sussutatakse teemat kunstlikult kuni kevadiste valimisteni, saades kyll ka ise aru, et soodsat otsust sealt ei tule.
3. Mis pärast valimisi saab, kurat seda teab.

Samas on "This is not my president"-loosung juba ära võetud.



***

Yks väike huvitav detail jäi mulle juba tyki aja eest kõrva. Miks lärmasid kohukesesõbrad nii usinalt selle ymber, kas Ilvese ema või vanaema olid karaiimid või mitte? No on, siis on, mis need karaiimid meile kurja on teinud? Ilmselgelt on asi mitte eestlastele praktiliselt tundmatus pisirahvas, vaid nende usus - traditsiooniliselt on karaiimid ju judaistid. Miks peaks see ent meid kottima? Kui JurMihh Tartu Ylikooli tööle tulles kysis, kas siin teda ikka tööle võtta tahetakse, vaadati teda ysna mõistmatul pilgul. "Aga ma olen juut!" - "Ee...no ja siis? Kas te joote? Kas see segab teid kuidagi õppetööga tegelemast või artikleid kirjutamast?"

(MSNivestlusest: "karaiimid peaksidki mingi eriti diplomaadirahvas olema. kahju, et Ilves siiski põle karaiim.")

Eestlaste jaoks pole juudid kunagi mingit erilist huvi pakkunud. (Peaasi, et lätlased pole.) Ja siin ongi konks. Kogu ažiotaaži ainus mõte oli korjata venelaste hääli - vene kultuuris on juudivastasus ju märksa levinum nähtus; kust siis kuulsad mustasajalisedki vaenlase leidma pidid, kui Venemaal neegreid polnud. Karaiimid pakkusid selleks aga head võimalust: otseselt näpuga antisemitismile näidata ei saa, kellelgi teisel pole neist sooja ega kylma ning karaiimidel puudub ka holokaustipolitsei, keda kogu Euroopa kardaks. Sinna see koer maetigi.
Ainult korda ei läinud, rahvas ei võtnud vedu.

Milline potentsiaal peitub selles mõtteviisis, mis loodab poliitlisi vastaseid juutlusega seostades lintšida, selle yle võiks aga mõtiskleda Wiesenthali keskuse töötajad. Kumb võiks tulevikus rohkem huvitavat korda saata, Eesti suurima liikmeskonnaga partei või paar viimast sõjaveterani, kes vanadekodus voodit märgavad?
Jõudu tööle, poisid.



***

Eelnevaga täiesti seostumatult: "Päev enne revolutsiooni" ("The Day Before the Revolution") on yks Ursula LeGuini kirjatykk. Suurepärane, muide. Nautisin seda omal ajal rohkem kui mõndagi veinipudelit (ja see peaks juba midagi ytlema).

 
eXTReMe Tracker